“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Wednesday, February 17, 2016

Syukur

Alhamdulillah...

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia,

Syukur tu perlu sekali pun kita merasakan kita serba kekurangan. Mengapa? Kerana kita sering merasa susah merasa kurang apabila kita compared diri kita dengan orang yang lebih senang lebih mudah perjalanan hidup mereka di mata kita, kerana kita juga compared dengan mereka yang gembira dengan keadaan mereka. Namun kita sepatut nya sedar, mereka yang demikian pasti melalui pelbagai kisah yang mungkin kita tak tahu. dan semesti nya x perlu kita tahu...Jika kita terus compared diri kita dengan mereka, pasti nya kita akan sentiasa mengeluh. Come on, mengeluh tue x elok...kata2 tue satu doa... 

Jadi di sini saya ingin ingatkan kalian serta saya juga agar sentiasa lafazkan kesyukuran setiap masa. Sekali pun bagaimana keadaan kita. Kerana di luar sana ramai lagi yang lebih tidak bernasib baik dibandingkan dengan kita. InshaAllah pasti ketenangan itu milik kita. Contoh nya kini, saya yang dah berbulan x kerja, namun saya bersyukur dengan hidup saya. Kenapa saya boleh kata yg demikian, renung sejenak...kalau dulu masa saya kerja saya yang sibuk dengan testing sibuk dengan results sibuk nak memenuhi spec cust...jadi nya saya kurang nak sibuk kan diri pada dia...jarang nak beramah mesra dgn keluarga. ye lah..siang kerja..blk rumah dah malam...bawa balik jurnal untuk baca untuk configure those probs kat tempat kerja...owh...sgt x berkualiti rasa nya bila saya tumpukan pada kerja sentiasa. sekalipun ilmu ttg kerja saya bole improvised but hubungan saya dgn fam dgn kawan2 sedikit rengang...dgn Allah jua begitu. kerna saya yg letih...susah nak ber-extra masa untuk mengaji etc.... Jadi nya setelah x kerja kini saya rasa syukur...kerana saya dapat semula itu semua...serta doa saya, in future saya dapat kerja yg bole buat saya x lalai macam dulu....aameen

Maka sentiasa lafazkan kesyukuran anda sekali pun apa jua keadaan nya...InshaAllah selangkah kita dekat pada Allah...berjuta langkah Dia akan dekat dgn kita.... Till then, have a wonderful daysssss.....

Monday, February 1, 2016

Monday, January 18, 2016

1st entry 2016

hampir 2 bulan berlalu...saya tidak berkerja. banyak sungguh dugaan untuk saya. namun saya kena kuat. kena tabah. keputusan yang diambil adalah atas inisiatif sendiri...keluarga dan kawan2 juga menyokog. terima kasih kerana memahami. sesorang pernah berkata, " u r too naive, senang sgt percaya org. sebab tu org ambil kesempatan"...ok fine...saya diam...mungkin saya berpendapat untuk mempercayai setiap org yg saya kenal kerana saya x nak bersangka buruk..namun akhir nya memakan diri...inshaAllah ini pengajaran buat saya..untuk kalian di luar sana, saya ingin sangat berpesan....jangan mudah termakan kata-kata orang...x kisah lah kenal lama atau pun baru kenal. biasa nya semua tu utk benefit mereka saja ok..so kena firm...mcm apa yg jadi dekat saya, benefit yg saya ada yg berkenaan x sempat guna....akhir nya bila saya buat keputusan nak tarik diri...yang berkenaan terkedu. terdiam. saya firm. sekali pun dipujuk. kerana saya bukan boneka. sebelum saya hilang hormat terus baik lah saya berundur. itu keputusan saya, kini ramai yang mengikut jejak saya. saya xde influnce ape2. tp sbb saya berani mereka juga rasa mereka perlu kuat. alhamdulillah. terima kasih Allah untuk kekuatan ini. namun sekarang saya sudah mulai bosan. saya mengharap kan kerja2 saya settle cepat2 and saya cepat2 dapat kerja. kawan2 semua...doakan saya ok....bak kata seorg teman, sekalipun kita jarang bersua...doa lah...doa lah...doa n doa n doa n terus berdoa. kita saling mendoakan/ itu lebih baik kan....semoga 2016 ini menjadikan kita lebih matang dalam mengharungi liku kehidupan sebagai dai'e Allah SWT....aameen