“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Tuesday, November 4, 2014

Something to ponder

I got these thru whatsapp... Terkesan di hati buat saya rasa nak share dgn kalian....
================================
Tlg baca walau sesibuk mana..motivasi yg sgt hebat..masya Allah
Bacalah cukup mrnginsafkan
LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT BACA AL QURAN SETIAP KALI LEPAS ASAR SAMPAI MAGHRIB...

Tulisan Dato Roslan Abd Hamid

Saya jumpa lelaki tua ini..
Selalu lepas Asar, dia iktikaf di Masjid..
Baca al Quran..
Umur dlm 70an..

Duduk rumah dkt masjid..
Rumah agam besar & menarik..
Hartanya di sana sini..
Ada bangunan komesil tengah bandar, bernilai dlm RM 35 juta..

Pendapatan pasif kutip sewa dlm RM70k sebln...
Belanja RM 20k & baki RM50k, dia sedekah & infaq..
Dia tenang bersendirian melayani anak cucu..

Saya mahu ambil gambar, tapi dia menolak..
Katanya malu..
Saya minta 1 formula, dia berikan 10...

Saya catat & mahu kongsikan..
1. Pertama, dia kata muliakan ibu bapa..
Doa ibubapa adalah segala galanya..
Ia tiada hijab, terus termakbul..
Raikan ibubapa & jaga mereka sepanjang usia..
Doakan mereka apabila telah tiada..

2. Jaga masa..
Ia datang & berakhir..
Urus masa antara 5 waktu solat..
Atur kerja dgn sebaik cara..
Pada setiap waktu, ada perkara yg kita mulakan..
Berada di masjid, sebelum azan..
Masuk waktu, terus lah solat.. Selepas solat, bertebaran lah berusaha cari rezeki..

3. Berdoa dgn khusyuk..
Berserah pada Allah & bertawakal lah..
Allah tahu apa yg terbaik utk kita..

4. Namun begitu, kena lah berusaha..
Usaha pagi ptg siang & mlm..
Usaha lah bersungguh2..
Usaha bermula dgn berniat..
Lepas itu buat, sampai dpt..
Kalau tak dpt, usaha yg lain pula..
Adakan masa utk baca
Al-Quran..
Maka dia pun nasihatkan saya..
"Org yg membaca surah Al-Ikhlas satu kali, sama ganjarannya dgn memperolehi ganjaran membaca 1/3 Al-Quran..
Jadi jika membaca surah
Al-Ikhlas 3 kali, mendpt ganjaran seperti membaca 1 naskah Al-Quran..
Lelaki tua itu berkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas..
Kadang2 sampai 1000 kali sehari..

5. Jaga Kesihatan..
Banyak kan berjalan kaki..
Banyaknkan minum air masak atau air mineral..
Jaga pemakanan..

6. Hidup kena buat target & kena ada wawasan..
Ikat perut & usah membazir..
Makanan & minuman mesti lah dihabiskan..
Usah berlagak org kaya, padahal kita teman pada syait an..
Sentiasa lah belanja org mkn & minum..
Apabila mkn di kedai yg kecil,  perhatikan kebersihan kedai itu..
Apabila bersih masuk..
Disitu kita akan temui ramai org susah..
Belanja mereka mkn & minum..

7. Bila waktu maghrib, usah berada di atas jln...
Apabila dlm perjalanan, berhenti..
Cari lah masjid..
Apabila di rumah, tutup pintu rapat2..
Malam, buang sampah sarap..
Basuh pinggan mangkuk..
Pastikan semua teratur sebelum tidur..
Gunakan waktu antara maghrib & isyak utk tuntut ilmu agama..
Boleh dgr org mengajar..
Boleh juga baca kitab..
Lepas Isyak, buat kira2 untung & rugi..
Siapkan bahan utk kerja esok hari..

8. Usah takut jumpa org..
Walau pun 5 minit mahu berjumpa., pergi lah sendiri..
Usah pakai posmen apabila depani soal penting..
Biar kita merangkak panjat bangunan..
Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan..
Yg penting, sampaikan dgn tgn sendiri..

9. Balik mlm, usah cakap penat, usah cakap letih..
Usah cakap sakit..
Apabila sakit, senyum..
Allah sedang luruhkan dosa.. Lepas sakit, kita akan lagi bertenaga..
Siapakah dlm dunia nie yg tidak pernah rasa sakit, jatuh & dihina..
Semua pernah, termasuk lah Rasulullah SAW..
Namun, baginda ajar kita utk maafkan semua org..

10. Niat kan mahu kaya..
Niat kan mahu bantu ramai org..
Niat mahu jadi manusia berguna..
Niat itu macam tulis surat..
Dulu tiada internet, mcm tulis surat lah..
Salah tulis alamat, akan sampai salah tempatlah surat itu..
Maka tulis alamat betul2.. .

ayuh kita istiqamah dlam amalan kebaikan...yang baik jadikan qudwah yang buruk jadikan dakwah...bersama amar maaruf nahi mungkar..

Thursday, October 9, 2014

< survive >

Assalamualaikum dan Salam satu Malaysia...kekangan masa dgn tanggungjawab  yang ada buat saya dah lama tak update di sini...syukur kerna masih diberi peluang untuk bernafas dan menapak di bumi ini...syukur atas nikmat yg dikurniakan pada kita untuk meneruskan saki baki hidup yang kapan bila penghujungnya.  

Minggu lepas kita semua dikejutkan dengan issue kenaikkan harga minyak....berpusu2 masyarakat kita keluar mengambil peluang yang ada untuk isi sampai penuh tangki...rationale nye di sini sampai bila stock yangki tue nak tahan...untuk ape perlu keluar tempuh jammed untuk line up isi minyak sebab minyak naik harga 20 sen tue? persoalan saya di sini..mengapa kita perlu fikir nak save RM 10-20 sedangkan kita akan menghabiskan amount yang sama juga. bukan kah masa itu lebih berkualiti jika kita spend dengan family kat rumah. Maaf andai ada yang x berpuas hati. Namun saya akui yang saya juga turut terasa dengan pengurangan subsidi ini. Tapi harus kita berpijak di bumi yang nyata, kerana sampai bila harus kita bergantung pada subsidi???? saya juga rakyat marhein yang turut terkesan dengan kenaikkan harga barang dan segala..namun saya cuba pandang ini dari sudut yang positif. 

"Positif???ape yang positif nya cheq ooiiii klu harga naik semuaaa?????" 

ramai yang berkata demikian...saya mampu tersenyum...namun disini saya nak bercerita tentang ape maksud positif saya
1. dengan kenaikkan harga minyak...saya takde nak keluar sangat di hujung minggu...so masa bersama keluarga lebih..kan bagus :)
2. apabila minyak naik harga, maka harga barang2 juga naik...so saya xde nak shoping suka hati macam yang buat sebelum ini :)
3. istiqamah selalu dan sentiasa bersyukur dengan rezeki Allah bagi...syukur syukur syukur...kerna semua rezki yang kita dapat bukan lah hak kita...so sedekah semampu kita...inshaAllah pulangan nye lebih dari itu....sebab...ia adalah harta kita di sana..inshaALLAH
4. Ramai yang claim...gaji sikit dik..mcm mana nak sedekah...diri sendiri pun x cukup belanja...sekali lagi saya tersenyum...saya sendiri gaji x besar...namun alhamdulillah...saya cukup...sebab bagi saya bila kita tolong orang kita akan happy...then bila kita bagi kat orang..orang itu pasti akan doakan kita supaya murah rezeki...bagi saya..rezki tu x semestinya dalam bentuk wang ringgit...kesihatan rezeki...kasih sayang pun rezeki..sebagai contoh...tiba2 tengah bulan boss belanja kita makan...rezeki kan..itu contoh termudah lah....kita tengah tunggu bus, tetiba ada kawan berhenti nak tumpangkan...itu pun rezeki kan...nampak tak...kalau dengan perkara kecil begitu kita x bersyukur...sombong nama nya...nauzubillah..moga kita x jadi dikalangan mereka yang kufur nikmat...aameen
5. dhuha antara jln untuk dimurahkan rezeki..so kita akan jadi lebih dekat dengan dia kan...motivasi kan...tahjud juga...kalau sebelum ni kita susah nak bangun malam...tp bila barang naik harga ade plak motivasi ubtuk kita bangun malam merintih pada Dia...alhamdulillah...doa kita pasti didengar...jangan putus doa..itu rahsia saya...saya akan tetap meminta dan meminta kerna bagi saya hanya Allah tempat saya bergantung harap. ..

okaylah itu dulu buat kali ini....di sini saya serta kan satu link yang mungkin boleh buat kita terbuka minda tentang isu ini.... kisah minyak naik harga

Ya Allah, kekuasaan-Mu lebih hebat dari kekuasaan apa yang kami miliki. Berikanlah pada kami sesuatu yang membuat-Mu senang, ambil pula dari diriku sesuatu yang membuat-Mu senang di kala kami sihat wal afiat. Ya Allah, kami tidak punya kemampuan menanggung beban kesusahan, kami tidak punya kesabaran untuk memikul cubaan serta dugaan, kami juga tidak punya kesanggupan ditimpa kemiskinan. Janganlah Engkau halangi rezeki kami ya Allah, jangan pula Engkau memebankan kami hingga bersandar kepada makhluk-Mu, hanya Engkaulah yang aku harapkan mengatasi kekusutan dan keperluanku.Cukupkan lah segala rezeki yang limpahkan pada kami Ya Allah...Jadikanlah kami dikalangan hambaMu yang bersyukur... Salam dan selawat ke atas junjungan besar Rasulullah SAW..rahmatilah dan berkatilah juga para sahabat dan ahli keluarga baginda Aameen

Monday, August 4, 2014

viva

Debar...then i got this few tips from fb...hope its very useful for us...aameen...

___________________________________________________________________

Viva – 10 slides dan 33 soalan power !
Jgn terperanjat dgn post yang panjang.... pasal viva voce. Aku adalah skit pengalaman dalam viva…. termasuk viva secara teleconference. Kalau pengalaman dengar presentation dalam konferens tu memang banyaklah. Satu jer ayat yang aku boleh komen terhadap presentation tersebut – terover !!
Aku hanya nak focus pada viva voce yang membawa makna lebih kurang – oral examination for academic qualification. Tujuannya adalah antaranya:
a. buktikan ko menguasai kerja2 penyelidikan ko sendiri
b. menguji / clarify pemahaman ko dgn kajian yang dibuat dan isu2 lain dalam konteks yang lebih luas
c. memberi peluang ko memberikan apa sahaja rasional atau menjelaskan kemusykilan pembaca / examiners
Jadi viva adalah satu forum utk ko menunjukkan kepakaran ko secara verbal dalam masa 20 dan jgn lebih 30 minit. Ketahuilah bahawa examiners telahpun membaca dan menyediakan laporan thesis ko sebelum viva, maka mereka dah tahu apa yang ko buat, sekadar inginkan penjelasan lanjut. Jadi jgn nak jelaskan secara detail…. Ini kan membosankan examiners atau akan membuka ruang pertanyaan baru dalam kepala examiners.
Oleh itu slide yang ko sediakan hanya sebagai ringkasan apa yang ko nak jelaskan secara verbal…. malah ko akan kelihatan cuba “membengongkan” examiners jika menyediakan slide yang wordy then membaca setiap perkataan satu persatu – oh betapa boringnya viva sebegitu !!
Aku tahu… ko berkobar2 nak ceritakan semua yang ko buat…. tapi itu BUKAN MATLAMAT viva voce dan examiners pun TAK HINGIN nak tahu semua yang ko dah buat…. sebab merekapun dah baca thesis ko tu…..
Aku cadangkan ko sediakan 10 slides dah memadai menggunakan PowerPoint…. utk ko tuliskan Point yang Power sahaja. Jgn cuba nak jelaskan semuanya…. atau takut ada yang tertinggal sebab examaners masih boleh bertanya jika nak tahu apa2 yang mungkin ko tak sentuh dalam persembahan oral ko.
Aku merayu…. Tolong jgn copy-n-paste apa yang ko tulis dalam thesis…. Tolonglah tulis point2 sahaja secara ringkas. Contohnya jika ko tulis objective, tak yah lagi RQ atau hipotesis. Objective pun ko ringkaskan dalam satu pernyataan mudah sahaja.. sebab pernyataan lengkap dah ada dalam thesis yang berada pada tangan examiners. Ingat.... viva adalah persembahan BEBAS..... bukan terikat dgn mana2 prosidur....
Bro.... jika dlm competition 3-minute thesis calon phd boleh jelaskn kajian mereka dlm 3 minit diiringi 1 slide sj... takkan ko x boleh jelaskn dlm 20 minit dgn 10 slides !!!
Berikut slide yang aku cadangkan:
- Thesis Statement (1 slide)
- Objective / Research Questions/ Hypotheses (1 slide)
- Literature Review / Theoretical Framework (1 slide)
- Method (1 slides)
- Data Collection (1 slide)
- Data Presentation (1 slide)
- Main Findings (2 slides)
- Conclusion / Implication (1 slide)
- Extra: Senaraikan publication sbg bukti novelty / contribute to knowledge (1 slide)
Satu lagi…. Tolong jgn humble tak bertempat spt berkata “Kajian ini masih jauh dari perfect bla.. bla…” atau “Metodologi kajian ini banyak kelemahan…” biarlah examiners yang komen… dan ko relex jangan lak ko panic ! Ramai2 kawan2 ko yang kena hentam tapi akhirnya tersenyum dengan minor correction !!
Semasa present:
1. Ini sesi ko sendiri so relax brother relex !!
2. Berlatih banyak2 supaya idea ko clear dan mengalir lancar
3. Dengar soalan baik2 dan minta penjelasan kalau ko tak faham...
4. Kalau soalan yang ditanya tak terjangkau dek aqal sebab Prof tu sengaja nak tunjuk dan ek dgn kehebatan dia.... be honest....jgn ko klentong plak... maybe itu satu perangkap..... better jawab "Tqvm for the question but honestly I can answer the question coz its beyond the scope of my study / I haven't come across the answer.... but I will find it out asap.... lebih kuranglah....
Aku ingin mengemukakan semula post aku yang lepas akan 33 soalan yang ko kena prepare dan jawab sendiri sebelum masuk bilik viva… manalah tahu ada yang masih berminat nak share:
1. What is the topic of your research area?
2. What is your study about?
3. What made you think that your study is worth doing?
4. What is the main problem / issue are you going to tackle?
5. What is the main debates related to the problem/issue?
6. What is the current debates related to the problem/issue?
7. Generally, what the literature says about the problem / issue?
8. How are you going to tackle the problem / issue?
9. What is the contribution (to the body of knowledge) of your study in your field?
10. What are the main problem statement for your study?
11. What is your expected finding before starting your study?
12. How did you review previous studies?
13. Who is the main authors / experts / leading researcher in the area of your investigation?
14. Can you mention 3 main journals you have reviewed related to your field?
15. Now, can you mention the title of your study
16. What is the ‘novel’ / "original' aspect of your study?
17. What are the variables involved in your study, and why you decided to choose them?
18. Briefly explain the theoretical / conceptual framework underpinnings your study?
19. What is the research design of you study? Why used quantitative not qualitative or not mixed method (or vice versa)
20. What instrument are you going to use – pilot test, validity and reliability?
21. How did you analyse your data?
22. How the statistical analysis used in your study appropriate to answer your research questions?
23. Have you tested all the assumption related to your data?
24. How did you get your sample? What is your sampling technique?
25. How far can you generalise the finding?
26. Can you summarize the main finding of your study?
27. Is there any direct impact in term of the practical implication of the finding?
28. Are you satisfied with the outcome of your study – If not, how could you improve your study / procedure / framework?
29. What aspects of your methodology differ from others?
30. Have you faced any difficulty in conducting your study, and how did you overcome it?
31. What is the best advice or recommendation can you give to the future candidate related to this topic?
32. Can you now consider yourself as an expert in this field? Why?
33. Why do you think that your thesis has achieved the PhD /Master standard / level?
Kalau post ini boleh membantu - SHARE !!