“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Tuesday, November 4, 2014

Something to ponder

I got these thru whatsapp... Terkesan di hati buat saya rasa nak share dgn kalian....
================================
Tlg baca walau sesibuk mana..motivasi yg sgt hebat..masya Allah
Bacalah cukup mrnginsafkan
LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT BACA AL QURAN SETIAP KALI LEPAS ASAR SAMPAI MAGHRIB...

Tulisan Dato Roslan Abd Hamid

Saya jumpa lelaki tua ini..
Selalu lepas Asar, dia iktikaf di Masjid..
Baca al Quran..
Umur dlm 70an..

Duduk rumah dkt masjid..
Rumah agam besar & menarik..
Hartanya di sana sini..
Ada bangunan komesil tengah bandar, bernilai dlm RM 35 juta..

Pendapatan pasif kutip sewa dlm RM70k sebln...
Belanja RM 20k & baki RM50k, dia sedekah & infaq..
Dia tenang bersendirian melayani anak cucu..

Saya mahu ambil gambar, tapi dia menolak..
Katanya malu..
Saya minta 1 formula, dia berikan 10...

Saya catat & mahu kongsikan..
1. Pertama, dia kata muliakan ibu bapa..
Doa ibubapa adalah segala galanya..
Ia tiada hijab, terus termakbul..
Raikan ibubapa & jaga mereka sepanjang usia..
Doakan mereka apabila telah tiada..

2. Jaga masa..
Ia datang & berakhir..
Urus masa antara 5 waktu solat..
Atur kerja dgn sebaik cara..
Pada setiap waktu, ada perkara yg kita mulakan..
Berada di masjid, sebelum azan..
Masuk waktu, terus lah solat.. Selepas solat, bertebaran lah berusaha cari rezeki..

3. Berdoa dgn khusyuk..
Berserah pada Allah & bertawakal lah..
Allah tahu apa yg terbaik utk kita..

4. Namun begitu, kena lah berusaha..
Usaha pagi ptg siang & mlm..
Usaha lah bersungguh2..
Usaha bermula dgn berniat..
Lepas itu buat, sampai dpt..
Kalau tak dpt, usaha yg lain pula..
Adakan masa utk baca
Al-Quran..
Maka dia pun nasihatkan saya..
"Org yg membaca surah Al-Ikhlas satu kali, sama ganjarannya dgn memperolehi ganjaran membaca 1/3 Al-Quran..
Jadi jika membaca surah
Al-Ikhlas 3 kali, mendpt ganjaran seperti membaca 1 naskah Al-Quran..
Lelaki tua itu berkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas..
Kadang2 sampai 1000 kali sehari..

5. Jaga Kesihatan..
Banyak kan berjalan kaki..
Banyaknkan minum air masak atau air mineral..
Jaga pemakanan..

6. Hidup kena buat target & kena ada wawasan..
Ikat perut & usah membazir..
Makanan & minuman mesti lah dihabiskan..
Usah berlagak org kaya, padahal kita teman pada syait an..
Sentiasa lah belanja org mkn & minum..
Apabila mkn di kedai yg kecil,  perhatikan kebersihan kedai itu..
Apabila bersih masuk..
Disitu kita akan temui ramai org susah..
Belanja mereka mkn & minum..

7. Bila waktu maghrib, usah berada di atas jln...
Apabila dlm perjalanan, berhenti..
Cari lah masjid..
Apabila di rumah, tutup pintu rapat2..
Malam, buang sampah sarap..
Basuh pinggan mangkuk..
Pastikan semua teratur sebelum tidur..
Gunakan waktu antara maghrib & isyak utk tuntut ilmu agama..
Boleh dgr org mengajar..
Boleh juga baca kitab..
Lepas Isyak, buat kira2 untung & rugi..
Siapkan bahan utk kerja esok hari..

8. Usah takut jumpa org..
Walau pun 5 minit mahu berjumpa., pergi lah sendiri..
Usah pakai posmen apabila depani soal penting..
Biar kita merangkak panjat bangunan..
Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan..
Yg penting, sampaikan dgn tgn sendiri..

9. Balik mlm, usah cakap penat, usah cakap letih..
Usah cakap sakit..
Apabila sakit, senyum..
Allah sedang luruhkan dosa.. Lepas sakit, kita akan lagi bertenaga..
Siapakah dlm dunia nie yg tidak pernah rasa sakit, jatuh & dihina..
Semua pernah, termasuk lah Rasulullah SAW..
Namun, baginda ajar kita utk maafkan semua org..

10. Niat kan mahu kaya..
Niat kan mahu bantu ramai org..
Niat mahu jadi manusia berguna..
Niat itu macam tulis surat..
Dulu tiada internet, mcm tulis surat lah..
Salah tulis alamat, akan sampai salah tempatlah surat itu..
Maka tulis alamat betul2.. .

ayuh kita istiqamah dlam amalan kebaikan...yang baik jadikan qudwah yang buruk jadikan dakwah...bersama amar maaruf nahi mungkar..

Thursday, October 9, 2014

< survive >

Assalamualaikum dan Salam satu Malaysia...kekangan masa dgn tanggungjawab  yang ada buat saya dah lama tak update di sini...syukur kerna masih diberi peluang untuk bernafas dan menapak di bumi ini...syukur atas nikmat yg dikurniakan pada kita untuk meneruskan saki baki hidup yang kapan bila penghujungnya.  

Minggu lepas kita semua dikejutkan dengan issue kenaikkan harga minyak....berpusu2 masyarakat kita keluar mengambil peluang yang ada untuk isi sampai penuh tangki...rationale nye di sini sampai bila stock yangki tue nak tahan...untuk ape perlu keluar tempuh jammed untuk line up isi minyak sebab minyak naik harga 20 sen tue? persoalan saya di sini..mengapa kita perlu fikir nak save RM 10-20 sedangkan kita akan menghabiskan amount yang sama juga. bukan kah masa itu lebih berkualiti jika kita spend dengan family kat rumah. Maaf andai ada yang x berpuas hati. Namun saya akui yang saya juga turut terasa dengan pengurangan subsidi ini. Tapi harus kita berpijak di bumi yang nyata, kerana sampai bila harus kita bergantung pada subsidi???? saya juga rakyat marhein yang turut terkesan dengan kenaikkan harga barang dan segala..namun saya cuba pandang ini dari sudut yang positif. 

"Positif???ape yang positif nya cheq ooiiii klu harga naik semuaaa?????" 

ramai yang berkata demikian...saya mampu tersenyum...namun disini saya nak bercerita tentang ape maksud positif saya
1. dengan kenaikkan harga minyak...saya takde nak keluar sangat di hujung minggu...so masa bersama keluarga lebih..kan bagus :)
2. apabila minyak naik harga, maka harga barang2 juga naik...so saya xde nak shoping suka hati macam yang buat sebelum ini :)
3. istiqamah selalu dan sentiasa bersyukur dengan rezeki Allah bagi...syukur syukur syukur...kerna semua rezki yang kita dapat bukan lah hak kita...so sedekah semampu kita...inshaAllah pulangan nye lebih dari itu....sebab...ia adalah harta kita di sana..inshaALLAH
4. Ramai yang claim...gaji sikit dik..mcm mana nak sedekah...diri sendiri pun x cukup belanja...sekali lagi saya tersenyum...saya sendiri gaji x besar...namun alhamdulillah...saya cukup...sebab bagi saya bila kita tolong orang kita akan happy...then bila kita bagi kat orang..orang itu pasti akan doakan kita supaya murah rezeki...bagi saya..rezki tu x semestinya dalam bentuk wang ringgit...kesihatan rezeki...kasih sayang pun rezeki..sebagai contoh...tiba2 tengah bulan boss belanja kita makan...rezeki kan..itu contoh termudah lah....kita tengah tunggu bus, tetiba ada kawan berhenti nak tumpangkan...itu pun rezeki kan...nampak tak...kalau dengan perkara kecil begitu kita x bersyukur...sombong nama nya...nauzubillah..moga kita x jadi dikalangan mereka yang kufur nikmat...aameen
5. dhuha antara jln untuk dimurahkan rezeki..so kita akan jadi lebih dekat dengan dia kan...motivasi kan...tahjud juga...kalau sebelum ni kita susah nak bangun malam...tp bila barang naik harga ade plak motivasi ubtuk kita bangun malam merintih pada Dia...alhamdulillah...doa kita pasti didengar...jangan putus doa..itu rahsia saya...saya akan tetap meminta dan meminta kerna bagi saya hanya Allah tempat saya bergantung harap. ..

okaylah itu dulu buat kali ini....di sini saya serta kan satu link yang mungkin boleh buat kita terbuka minda tentang isu ini.... kisah minyak naik harga

Ya Allah, kekuasaan-Mu lebih hebat dari kekuasaan apa yang kami miliki. Berikanlah pada kami sesuatu yang membuat-Mu senang, ambil pula dari diriku sesuatu yang membuat-Mu senang di kala kami sihat wal afiat. Ya Allah, kami tidak punya kemampuan menanggung beban kesusahan, kami tidak punya kesabaran untuk memikul cubaan serta dugaan, kami juga tidak punya kesanggupan ditimpa kemiskinan. Janganlah Engkau halangi rezeki kami ya Allah, jangan pula Engkau memebankan kami hingga bersandar kepada makhluk-Mu, hanya Engkaulah yang aku harapkan mengatasi kekusutan dan keperluanku.Cukupkan lah segala rezeki yang limpahkan pada kami Ya Allah...Jadikanlah kami dikalangan hambaMu yang bersyukur... Salam dan selawat ke atas junjungan besar Rasulullah SAW..rahmatilah dan berkatilah juga para sahabat dan ahli keluarga baginda Aameen