“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Thursday, September 26, 2013

semoga bertemu di syurga

tanggal 9/5/2013 saya kena admit semula. saya perlu menjalani surgery kali ke-2, ini kerana mata saya yg takde improvement. lepas 1st surgery.bengkak dari hari ke hari. berdebar dan takut memang x dpt saya nafikan. pagi saya admit, pakar yg merawat cakap ptg nnt dia nak buat. ayah balik dulu.saya duduk je kat ward.tapi saya x kisah, sebab dah dah duduk situ selama sebulan.saya dah biasa. walaupun saya x nampak sangat, tapi saya dah get use with the environment. walaupun saya x kenal sesiapa tapi mereka layan saya dengan sangat baik. menjelang tengahari, pic hantar kan saya surgery gown. they said doc awal kan. sebab ada kes lain nanti nak buat. ya Rabbi, saya takut.saya menangis sepanjang jalan dari ward ke operation theather. saya x sempat jumpa sesiapa.saya cuma sempat kol ayah n msg adik beradik saya.masih x fikir, kes siapa yang akan masuk lepas saya hingga saya perlu awal. sampai di theather ramai kawan ayah menunggu. ayah dapat permission untuk jengah saya sebelum masuk op.room. tp ayah x bole masuk.ayah dah lama bersara.satu ketika dulu sini lah tempat permainan saya dan adik2. ayah kerja di sini.tapi tak pernah ada dalam minda yang akan jadi pesakit di sini. once team perubatan start the GA procedure, saya tak sedar dan setelah semua nya selesai, saya dikejutkan di recovery.alhamdulillah.selesai dengan selamat..hari ini kita dikejutkan dengan pemergian beliau. Ustaz Azizan Abu Bakar. rupanya doc nak buat kes saya dulu sebab beliau. Ustaz menjalani pembedahan lepas saya. mungkin bilik yang lain, semesti nya doc yang lain. namun kami berkongsi tarikh surgery yg sama.semoga dirinya ditempatkan bersama para solehin. semoga bertemu kita di Firdaus kelak. aamiin.

Wednesday, September 25, 2013

Traveling Light


Traveling Light 
(Nasheed by Talib Al Habib)
Allah humma ihdina assirata al mustaqeem ya allah
Traveling on
Traveling light
Through the hills and valleys of my life
On this journey
This is pathless pathway
Never knowing when the end will come
Traveling light, baring answers, to the questions that I don’t yet know
Like a fragrance that has lost its flower,
I try to find my way back home
I have tasted something of Your love,
A nameless restlessness fills me
In my silences as I still hear Your voice echoing
Qun fidduniya ka anna ka Gareebun au abeerus sabeel
Live this life like wayfarer journeying
Like a stranger on his way back home
Traveling light
Trying to break the shackles that bind me to the things tempting me to stay
But the truly precious is as light as a feather and all else is memory that fades away
Traveling on, just like a river flowing past hearts more unmoving than a mountain stone
Why do you flow they say?
And where are you going?
Onwards ever onwards to the sea and home
Like a broken circle searching for that which will make me whole again
All this flowing streams yearning for the sea and UNITY
And UNITY
Allahumma ihdina assiratul mustaqeem ya allah
Waqallim kulu bana lillama tuhibbu fa ilaikal maseer un Rabbana…
Kun fi dunya kanaka galebun au abi ru raseebil
Live this life like wayfarer journeying
Like a stranger on his way back home
Traveling on
Traveling Light
A song of days and seasons
Springfall and winter
Like the day and the night
For with hope and fear
Of Patience and thankfulness
It’s the way that leads to paradise
Life goes on like a stream ever flowing
To the horizon on it’s winding way
Reluctantly joyfully you choose how you journey
But know that all rivers meet the sea one day
Every time I think I understand I touch a deeper mystery still
And in wonder my heart expands at Your INFINITY
Your INFINITY
Qun fidduniya ka anna ka Gareebun au abeerus sabeel
Live this life like wayfarer journeying
Like a stranger on his way back home

Sunday, September 22, 2013

terkesan di hati

alhamdulillah atas segala kurniaanNya...saya sendiri admit yang saya rasa sedih dengan apa yang terjadi..namun setelah menonton video ini saya rasa sesuatu yang mampu buat kesedihan itu hilang.mungkin seketika.namun saya perlu istiqamah kan :) jadi buat mereka di luar sana, ayuh buka kan hati.terima segala ketentuan dariNya dengan berlapang dada.kerna mungkin ujian yang sedang kita hadapi akan membantu kita untuk menjadi penghuni Firdaus kelak..aamiin


video


jika suatu rahmat ditarik dari mu, nescaya ada banyak rahmat lain yang dibuka untuk mu..inshaAllah...sesungguhnya janji Allah itu benar



Sunday, September 8, 2013

Peluang kedua-1st month

Alhamdulillah atas kurniaanNya...dah 5 bulan saya bercuti..bercuti dari kerja mahupun belajar...namun sepanjang 5 bulan ini banyak yang saya pelajari...ilmu yang tak mungkin dijumpai ketika belajar...banyak yang saya lalui...2 kali operation 2 kali procedures..akan melalui lagi 2 kali procedures...sesungguhnya nikmat sihat itu besar..nikmat iman n Islam juga tak ternilai..semoga kita semua ditetapkan iman dalam Islam..aamiin...

Bulan Pertama..saya memang tak sedar betul...saya mengalami koma yang panjang...bila sedar..saya masih dibawah sedatif..physical dan ingatan masih tak kuat..namun kuasa Allah itu lebih hebat...saya syukur dikurniakan keluarga dan rakan2 serta team perubatan yang sangat membantu...saya admit ia sangat sukar utk saya..terlalu banyak benda yang saya sendiri x pasti...terlalu banyak benda yang perlu saya hadapi...mentally stress..saya acap kali hilang waktu malam..saya berjalan sendiri..saya merayau di kawasan sekitar..lift n tangga memang kegemaran saya...alasan nya mudah..saya bosan...namun semua nya dibawah sedar...itu keadaan saya..ramai yang datang melawat, tapi saya susah nak ingat...ada antara mereka saya lansung x kenal..wahal sebelum ini saya biasa interact dengan mereka...bila malam saya kerap mimpi yang pelik-pelik...saya sering dilawati oleh makhluk ciptaan Allah yang saya x kenal..yang nak jadi kawan saya..tapi saya x mahu..saya selalu minta tolong seorang teman untuk pulihkan keadaan itu...Dia sangat membantu...sekalipun dia yang terpaksa menahan sakit...maaf...sebab saya awak pun sakit..terima kasih sebab tolong saya...bila ayah dah bagi saya phone, saya mula explored life saya yang dulu thru fb and sms...alhamdulillah...ia membantu...buat mereka yang datang melawat..saya minta maaf kerna saya masih lagi x sedar ketika itu..saya tahu sikap saya yang pelik...sikap saya yang suka merepek..saya minta maaf...namun itu semua bukan diatas sedar...semua itu adalah saya dalam keadaan separa sedar..saya akui...sepanjang bulan pertama..saya x kuat...namun Allah adalah segalanya...itulah yang sering diungkapkan oleh family dan semua yang datang melawat....mereka minta saya kuat...namun saya hanya mampu diamkan diri atau pun tersenyum...kerana saya tak yakin saya kuat...mental memang saya lemah..physical juga begitu..muntah memanjang..saya jadi penat..9 unit darah dan berpuluh botol saline jadi kawan saya sepanjang bulan pertama...jangan ditanya bagaimana semua itu terjadi..saya x ingat..ya saya memang x ingat apa2...memory saya lost..saya cakap apa yang saya nak cakap..saya kata saya kuat...namun itu semua tidak..yang saya tahu..saya involved dengan accident ketika pulang ke Penang..1st surgery amik masa sampai 7 jam kerana selaput otak saya terkoyak dan muka saya totally smashed..itu pun ayah yang asyik ulang cerita kat saya..itu je..thanks so much utk semua yang mendoakan saya..hanya Allah yang mampu membalas segalanya..saya doakan kalian semua sejahtera sentiasa dalam rahmat Ilahi..semoga dapat kita bertemu di Firdaus kelak..aamiin

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?"-ArRahman
Terima kasih Allah untuk peluang kedua ini.