“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Monday, February 28, 2011

BOSAN

mata dah sakit. 
kepala dah pusing.
sample x siap lagi. 
jam dah 9.25pm

 : current mood :
bosan

aku dan kamu

happy nya tgk life kawan-kawan saya...memasing dah kerja n hev their own life...rasa mcm jauh betul di belakang...hurmmm...sabar je...try to be the best...but i don't think so either i can make it or not....liku-liku nak habiskan master sangat hebat...dahsyat dugaan yang ada...hanya ALLAH yg tahu...satu-satu dugaan mendatang...dari sem satu sampai sem 4 kini...namun aku yakin ALLAH hanya menduga insan yang mampu menghadapi segala nya...aku sendiri tak tahu mana datangnya kekuatan itu...yang aku tahu, doa selepas solatfardhu...solat tahjud, hajat n dhuha mampu buat aku tenang...dalam doa aku merintih, aku bercerita aku memohon agar segalanya dipermudahkan...dalam doa aku meminta agar diri ini diberi kekuatan...dalam doa aku mengharap agar aku sentiasa di atas landasan yang benar...aku tak mahu gagal seperti dahulu, kesilapan silam harap x akan diulangi...aku hanya pasrah atas segalanya nya...aku cuba menjadi seorang yang redha atas dugaan ni...namun aku tak tahu apa yang bakal aku tempuhi lagi...ujian apakah yang bakal aku lalui di masa hadapan...kini, terlalu banyak persoalan dari insan sekeliling buat aku...namun tiada jawapan atas segalanya...aku tak tahu...tak tahu untuk menjawab apa...sekadar mampu tersenyum yang pasti hati didalam tergores luka...bukan aku x merancang, namun segalanya x semudah yang direncanakan...lain yang aku rancang...lain yang jadi...lain yang aku harapkan, lain yang aku dapat...mereka hanya sekadar tahu menuding jari...tahu mengejek, lalu tersenyum sumbing melihat dhujung mata...owh jengkel seakli aku kira apabila diperlakukan demikian...aku yakin kalian juga x mahu diperlakukan begitu bukan....hormati antara kita aku kira taklah susah kan?namun aku x tahu kenapa perlu kalian berkasar...ingat okay, ALLAH sentiasa bersama insan2 yang teraniaya...jangan kerana kalian di atas kalian rasa selamat dan selesa...zaman sekarang ALLAH tunjuk balasan depan mata okay...wut u giv u get back...bukan aku mendoakan namun sekadar ingatan buat kita semua...buang perasaan hasad dan dengki itu sejuh mungkin, buang perasaan tamak itu dari hati...kita x perlu rasa bangga...kita x perlu rasa happy andai kita dapat sesuatu itu dengan cara yang x jujur...dimanakah berkat untuk itu?dahulu kamu selalu menasihati aku...namun kini apa yang aku amati, kamu "cakap x serupa bikin"..namun aku bersyukur kepadaNYA kerana dipertemuan dengan kamu...syukur kerana kamu memberikan nasihat itu buat aku...lalu membuatkan aku sentiasa berhati-hati dalam kehidupan seharian aku...doa aku semoga kamu terus berjaya dalam kehidupan ini dan seterusnya di sana....doa aku juga, agar kamu gembira dengan kehidupan kamu kini....aku juga berdoa agara diri aku dan mereka disekeliling aku berjaya di dunia dan akhirat...ameen

Friday, February 25, 2011

SERABAI



Pernah dengar word "SERABAI" tak? Actually SERABAI tue kalau bahasa pasar nya among us adalah selekeh.... SERABAI la kamu nie...huhu...sian kat kawan awak kalau cakap dia mcm tue...hurmm...tapi kali nie apa yang saya nak share dengan kalian bukanlah SERABAI yang selekeh tue...SERABAI yang saya nak cerita sini adalah sejenis makanan tradisional. Rasanya x semua orang tau SERABAI nie apa kan... (: untu pengetahuan kalian SERABAI adalah sejenis kuih yang SEDAP sebab...SAYA SUKA MAKAN SERABAI. Kuih tue color putih n gebu n sangat lazat makan dengan kuah manis....so moral of the story, kalau orang sebut serabai...pleaseee la faham dulu term SERABAI yang digunakan...huhu

*homesick >>>> nak makan SERABAI*


25022011

Salam everyone :) 

Alone in the lab today, yippie...I can conquer everything...hahahaha...
but honestly I'm so boring right now. 
Most of them went to Cameron Highlands to help Yasmin to collect her samples. 

Others, got their own task :( 
 Huda + Nadia = went to Seri Kembangan to meet their BFF
Keoh + Ina =Bukit Raja for muvee
Muneera = Presentation with Dr.Norlida in IOS
Mushirah = Bz nak akad nikah petang nie :)
Najif = Lost in action

But its okay...cause I will have the great weekend dis week <0.0>

So guys, do hev a great and awesome weekend
C'ya!

* I hate "kerenah birokrasi" so much...kerja senang jadi susah *

Monday, February 21, 2011

Taman Negara Trip

Alhamdulillah, trip ke Taman Negara Kuala Keniam dah pun tamat. InshaAllah itu adalah trip kami yang terakhir. Sepanjang berada di sana terlalu banyak kenangan dan ilmu yang saya perolehi. Semoga keakraban ukhwah antara kami  yang terjalin akan terus kekal. Kami bertemu kerana ALLAH. Demi mencari ilmu untuk bekalan hidup dan di akhirat. Segala senda tawa, suka duka yang dikongsi adalah pengalaman yang amat bernilai. Yakin dengan keputusan ini. Yakin dengan ketentuan ALLAH. Mengharap untuk yang lain, namun saya dapat lebih dari itu. Syukur. 



Yasin : 33-35
“Dan satu tanda (kekuasaan Allah yang besar) bagi mereka adalah bumi yang mati, kami hidupkan bumi itu dan Kami keluarkan daripadanya biji-biji maka daripadanya mereka makan dan Kami jadikan padanya kebun-kebun kurma dan anggur dan Kami pancarkan padanya beberapa mata air supaya mereka dapat makan dari buah-buahan dan dari apa yang diusahakan oleh tangan mereka, maka mengapakah mereka tidak bersyukur.”


Berada di sana selama beberapa kali untuk beberapa hari  (0_0) membuatkan kami berfikir. Alangkah senangnya kita, mewahnya kita di sini. Di sana kami perlu melakukan segalanya sendiri. Pengalaman di mandi dan wuduk seawal pagi di sungai, hidup tanpa bekalan elektrik, mengutip sample di sepanjang 5km trek, berkenalan dengan hidupan lain selain manusia seperti pacat, cacing,ulat gonggok etc membuatkan kami berfikir.
 



Al-Baqarah : 164
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, perubahan malam dan siang serta kapal yang belayar di lautan membawa perkara yang memberi faedah kepada manusia, dan apa yang diturunkan Allah s.w.t dari langit dari air lalu dihidupkan dengannya bumi yang gersang dan menyebarkan padanya setiap kehidupan, melalukan angin dan awan yang ditundukkan di antara langit dan bumi, itu semua merupakan tanda (kekuasaan Allah s.w.t) bagi mereka yang berfikir.


Thursday, February 17, 2011

Mood

Current mood

: >

( :

< :

: ) 


wish: no more obstacle for today and tomorrow

 

Alhamdulillah

Alhamdulillah...saya sangat berlapang dada di saat ini...reason, can't shared....but I hope this decision tepat. InshaAllah...segalanya saya serahkan pada Allah...jika ini adalah keputusan yang tepat pasti Allah akan permudahkan segalanya. Niat saya ikhlas, tapi saya harap jangan amanah itu disalah guna...inshaALLAH...ameen

Anyway nuffnang dah tukar iklan atas tue...dari iklan yang saya x berkenan di hati jadi iklan hotlink :) mekasey nuffnang...as pengguna hotlink so saya rase suit sangat iklan itu letak kat sini =) again mekasey nuffnang

Esok nak pergi sampling kat Taman Negara Kuala Keniam, Pahang..baru je balik dari Cameron Highlands Isnin lepas...agak penat but cuba ikhlaskan diri...kerana tanpa ikhlas segalanya kosong...inshaAllah akan cuba untuk membantu sebaik mungkin di sana. Special sikit utk trip kali ini, kami akan buat trek sendiri...inshaALLAH kami akan teroka kawasan 5km radius dari camp site ke dalam hutan. Oh ya, kenapa Kuala Keniam, bukan Kuala Tahan? Kuala Keniam, tue ada Stesen Penyelidikan UiTM-PERHILITAN. Perjalanan ke sana dari Kuala Tahan adalah 2 jam dengan menaiki boat .... So nama-nama semua dah dihantar ke Jabatan PERHILITAN...transport clear...stok makanan malam nie nak pergi beli...tinggal nak pegi amik telephone satelit je esok kat UiTM Jengka...Okay stop. Minta diri dulu.

Wassalam

p.s: istiqamah dalam perjuangan dan berlapang dada dalam apa jua keadaan inshaAllah akan dipermudahkan segalanya...ameen

Saturday, February 12, 2011

iklan nuffnang

:) 
senyum seindah suria
mode pelik di pagi sabtu
actually semalam dengan bantuan blooger dari dunia patik, A.F.A, saya dah pun letakkan iklan dari nuffnang...then pagi nie tgk lah blog saya nie and i found dah ade iklan...kat atas tue dah muncul pun iklan AXE...
ape lah AXE tue kan? 1st time dengar kot...so saya pun google la...bende ape tue...skali deodorant utk lelaki...
owh..okay...but confuse, nape kena letak iklan lelaki eh? wahal ini bukan blog lelaki?
...pelik...

Thursday, February 10, 2011

ARIF


Assalamua’laikum n hye everyone…I bet that all of u really enjoy last weekend rite…cuti panjang…5 days holiday, away from office, class make all of us fresh…kesempatan yang ade, semua pakat balik kampong…bahagia…anyway, dis week i bahagis lagi u ols...sv bz since semlam till saturday...so friday meeting xde...ehehe...isnin depan nak g Cameron Highlands...selasa cuti...Jumaat plak nak g Taman Negara Pahang...yippie...

Actually entry kali nie nak cerita tentang anak buah saya…nama dia Arif Hakimi…Arif nie cute.. kecil dulu montel, sebabnya dia suka makan..sampaikan penah dapat offer jadi model untuk iklan nappy baby…more, he is friendly…senang lah nak jaga kan..cuma kena dok ulang tengok sebab takut ilang…kalau nangis, senang je nak pujuk..angkat camera, ambil gambar serta merta dia senyum…then siap ambil gambar continue nangis semula..haish…sengal betul la… sekarang nie dah masuk sekolah..darjah 2…and dia  dah kurus…reason, banyak main..biasalah, budak nak besar kan…buas..…

Arif

Since everyone balik kampung last week...so we planed for BBQ. So time nie lah saya discover Arif still sengal …tapi berbeza lah dengan kesengalan dia masa umur setahun dua dulu…

Situasi 1
Ayah: Jangan la dok tambah arang banyak sangat…bg api tue hidup dulu…kata belajar sains kat sekolah.
Arif: “Hukum Api” x belajar lagi lah ayah…
Us: gulp…(sambil sengih)
*ada wujud ke hukum api????*

Situasi 2
Angah: Arif, kenapa main air kat tempat bakar tue?
Arif: I just want to “shut down the fire”. Over heat dah nie….
Us: hah…….(sambil garu kepala)
*term shut down boleh guna untuk benda lain selain computer ke???*



Tuesday, February 8, 2011

Ceria

source: google
Alhamdulillah syukur...Hidup makin ceria.happy.no idea y all of sudden turning so smooth.even ada masalah yg tatau cara nak selesaikan.just letak je dulu kat sebelah.yang penting sekarang nie layan je dulu mood happy tue.sebab kalau dok melayan keje lain x jadi ape kot.so mood saya adalah senyum seindah suria.

p.s: saya x sengal.

AMAR


Amar merupakan anak buah yang berumur 4 tahun. Usually anak-ana buah saya, umur 4 tahun dah diantar ke tadika..maklumlah...everytime lalu je nak pegi school…nak pegi school…so amar pun x terkecuali…lagi pun amar baru je dapat adik end of 2010…jadi kalau duduk rumah, confirm Amar akan kacau adik dia…

The 1st 3 days a.k.a orientation day…Amar pegi je sekolah…hari ke 4 dia dah x nak pegi sekolah…bila ditanya, “Kenapa Amar x nak pegi sekolah?”, “Sekolah x Best…xde kartun, xboleh tengok tv, lagu pun x best”…ok fine…

The next day, ayah dia marah suruh amar pegi sekolah…siap nak rotan lagi…
Ayah:Nak ayah rotan ke nak pegi sekolah?
Amar: Ayah rotan je la, Amar xmau pegi sekolah…(sambil berikan tangan untuk dipukul)

Bila waktu petang, budak2 biasa main kat padang tepi rumah…guard pulak akan sentiasa meronda…bila dah nampak guard dengan pakaian seragam tue lalu, ”Amar, kalau xpegi sekolah nanti polis tangkap”…malam tue Amar x boleh tidur…Kejutkan Mama dia…nak tidur dengan mama…Esoknya, mama dia pun tanya,
Mama: Kenapa semalam Amar nak tidur dengan mama?
Amar: Amar mimpi polis nak tangkap Amar sebab x pegi sekolah
Ayah: Haaa…Amar kena la pi sekolah kalau macam tue
Amar: hmmm…xpelah…biarlah Amar mimpi je…Amar x nak pegi sekolah…

~Amar da HoneyPie~