“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Wednesday, February 17, 2016

Syukur

Alhamdulillah...

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia,

Syukur tu perlu sekali pun kita merasakan kita serba kekurangan. Mengapa? Kerana kita sering merasa susah merasa kurang apabila kita compared diri kita dengan orang yang lebih senang lebih mudah perjalanan hidup mereka di mata kita, kerana kita juga compared dengan mereka yang gembira dengan keadaan mereka. Namun kita sepatut nya sedar, mereka yang demikian pasti melalui pelbagai kisah yang mungkin kita tak tahu. dan semesti nya x perlu kita tahu...Jika kita terus compared diri kita dengan mereka, pasti nya kita akan sentiasa mengeluh. Come on, mengeluh tue x elok...kata2 tue satu doa... 

Jadi di sini saya ingin ingatkan kalian serta saya juga agar sentiasa lafazkan kesyukuran setiap masa. Sekali pun bagaimana keadaan kita. Kerana di luar sana ramai lagi yang lebih tidak bernasib baik dibandingkan dengan kita. InshaAllah pasti ketenangan itu milik kita. Contoh nya kini, saya yang dah berbulan x kerja, namun saya bersyukur dengan hidup saya. Kenapa saya boleh kata yg demikian, renung sejenak...kalau dulu masa saya kerja saya yang sibuk dengan testing sibuk dengan results sibuk nak memenuhi spec cust...jadi nya saya kurang nak sibuk kan diri pada dia...jarang nak beramah mesra dgn keluarga. ye lah..siang kerja..blk rumah dah malam...bawa balik jurnal untuk baca untuk configure those probs kat tempat kerja...owh...sgt x berkualiti rasa nya bila saya tumpukan pada kerja sentiasa. sekalipun ilmu ttg kerja saya bole improvised but hubungan saya dgn fam dgn kawan2 sedikit rengang...dgn Allah jua begitu. kerna saya yg letih...susah nak ber-extra masa untuk mengaji etc.... Jadi nya setelah x kerja kini saya rasa syukur...kerana saya dapat semula itu semua...serta doa saya, in future saya dapat kerja yg bole buat saya x lalai macam dulu....aameen

Maka sentiasa lafazkan kesyukuran anda sekali pun apa jua keadaan nya...InshaAllah selangkah kita dekat pada Allah...berjuta langkah Dia akan dekat dgn kita.... Till then, have a wonderful daysssss.....

Monday, February 1, 2016