“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Tuesday, December 17, 2013

Wedding Adik

Alhamdulillah selamat sudah majlis adik bongsu...
131213-majlis akad nikah
141213-reception sebelah perempuan
151213-reception sebelah lelaki
Doa angah smoga ikatan yg terbina kekal hingga ke syurga...semoga kalian dilimpahi kasih sayang n rahmat Allah buat selamanya.....aameen♥♥♥

Thursday, December 5, 2013

The Vow - Inspiring me :)

The vow-just finished. It make me reliazed how lucky am I. I admit some of my memories lost after an accident  on 30 March. But I am so lucky cause I still can remember few things. Alhamdulillah. Family n friends helped me a lot. My jurnals as well. Facebook n E-mail do hev a lot of infos. Alhamdulillah. It might take time as wut doc said but I really thenkful to Allah for everything I hev. Alhamdulillah. Comparing to Paige-actress in the vow who is amnesia, I'am better n much2 better. Even I had undergo few times major surgery n procedures, but everything went well. Alhamdulillah. I accept evrything with full of my heart. InshaAllah those memories deleted were something gud not to remember. Allah know what is the best for us. Husnuzon !!! ♥♥♥

Sunday, December 1, 2013

Semoga diberkati..aameen

Musim cuti sekolah bermula. Ini bermakna musim kenduri juga menjadi rancak. Buat semua yang mendirikan masjid, semoga kalian diberkati Ilahi hingga ke syurga. Aameen ♥♡♥♡♥

Thursday, November 7, 2013

InshaAllah

Setelah beberapa bulan berfikir, saya dah buat decision. Saya harap ini yang terbaik. InshaAllah. InshaAllah. Sekalipun ia sukar serta x nampak apa hikmah disebaliknya, namun saya yakin Allah mengaturkan sesuatu yang amat bermakna dan amat baik untuk kehidupan dunia saya hingga ke syurga kelak...aamiin ya Rabb
♡♡♡ Salam Maal Hijrah 1435 ♡♡♡

Saturday, November 2, 2013

Al-Fatihah

Setiap yang terjadi ada hikmahnya...Allah Maha Mengetahui. Apa juga yang direncanakan kita pasti tidak setanding aturan Allah.. Allahu Rabbi..Ujian untuk kita x sama. Redha n pasrah sekalipun x gagah nak hadapinya. Itulah saya. Kalau dulu saya blurr dgn ujian ini..saya sedih dgn ujian ini... Namun kini semua itu dah pun semakin pergi. Alhamdulillah. Saya redha...biarla nak buat ape pun, saya terima ja. Saya masih lagi dlm mc..cuti yang sangat panjang saya kira dalam kehidupan. Terima kasih Allah. Terima kasih atas nikmat ini. Tanggal 16/9/2013 & 29/10/2013 adalah tarikh di mana saya kehilangan toksu dan paklang. Saya dalam mc, means saya ada bersama ketika pengurusan jenazah dilakukan. Maha suci Allah. Itulah hikmah nya bagi diri saya utk apa yang terjadi. Keduanya menghembuskan nafas di hospital. Toksu di cicu manakala paklang di icu. Sakit mereka x sama. Namun itu hanyalah penyebab, yang pastinya saat untuk mereka dijemput telah tiba. Itulah aturan Allah, yang sakit teruk saya. Yang koma itu saya. Namun yang dijemput bukan saya. Terima kasih Allah untuk peluang hidup kali kedua ini. Saya memang terasa dgn pemergian toksu n paklang. Toksu, even jiran..tapi kami rapat yang teramat. Keluarga dia dan saya umpama saudara. Hubungan yang sangat akrab. Paklang pulak, even 2nd couzin dgn ayah tapi kami rapat. Banyak yang paklang dan keluarga beliau buat utk pastikan saya berjaya dlm hidup ini. Terlalu besar jasa paklang. Namun, saya bersyukur dapat jumpa paklang lepas discharged tempoh hari. Beliau x putus doakan keselamatan n kesihatan saya. Paklang terharu dapat tengok saya. Walaupun x fully recover, tapi saya tahu dia lega. Doa saya, semoga toksu n paklang ditempatkan di kalangan insan beriman. Pinta saya, semoga ada lagi pertemuan antara kita di Firdaus kelak..aameen ya Rabb.

Friday, November 1, 2013

Hikmah

Hijrah itu ada himah nya.Semoga kuat dengan ujian ini. Semoga tabah. InshaAllah. Terima kasih Allah.
♡♡♡ 01 Nov 2013 ♡♡♡

Friday, October 25, 2013

Funny

It so funny..but I dont mind cause I used to deal with this situation. Actually people tend to do anything they want with their own reasons. Hev a cup if coffe, relax n just watch it quietly. No need to say anything, cause u might provoke them to lie more n more. The most important things here, make wish n recite a doa for Allah to not let u to become like that person. Fuhhh..."Split Personality People" really make me confuse all the time. Nauzubillah. Be yourself n ur life going to be very smooth. You heart n ur brain will function well. Owh you are funny ♡♡♡

Friday, October 18, 2013

Terima kasih

Bila banyak ujian datang menduga, kita jadi sedih.kita x kuat.namun ingatan untuk kita istiqanah inshaAllah dapat ubah perception kita. Siapa pun orang itu berterima kasih lah pada Allah kerana melalui orang itu ada nya ingatan dari Allah untuk kita.
"Setiap yg jadi ada hikmahnya. Jgn sedih jgn risau. Terima dgn hati terbuka. Ada sesuatu yg lebih baik menanti. InshaAllah"
♡Terima kasih atas ingatan♡

Thursday, September 26, 2013

semoga bertemu di syurga

tanggal 9/5/2013 saya kena admit semula. saya perlu menjalani surgery kali ke-2, ini kerana mata saya yg takde improvement. lepas 1st surgery.bengkak dari hari ke hari. berdebar dan takut memang x dpt saya nafikan. pagi saya admit, pakar yg merawat cakap ptg nnt dia nak buat. ayah balik dulu.saya duduk je kat ward.tapi saya x kisah, sebab dah dah duduk situ selama sebulan.saya dah biasa. walaupun saya x nampak sangat, tapi saya dah get use with the environment. walaupun saya x kenal sesiapa tapi mereka layan saya dengan sangat baik. menjelang tengahari, pic hantar kan saya surgery gown. they said doc awal kan. sebab ada kes lain nanti nak buat. ya Rabbi, saya takut.saya menangis sepanjang jalan dari ward ke operation theather. saya x sempat jumpa sesiapa.saya cuma sempat kol ayah n msg adik beradik saya.masih x fikir, kes siapa yang akan masuk lepas saya hingga saya perlu awal. sampai di theather ramai kawan ayah menunggu. ayah dapat permission untuk jengah saya sebelum masuk op.room. tp ayah x bole masuk.ayah dah lama bersara.satu ketika dulu sini lah tempat permainan saya dan adik2. ayah kerja di sini.tapi tak pernah ada dalam minda yang akan jadi pesakit di sini. once team perubatan start the GA procedure, saya tak sedar dan setelah semua nya selesai, saya dikejutkan di recovery.alhamdulillah.selesai dengan selamat..hari ini kita dikejutkan dengan pemergian beliau. Ustaz Azizan Abu Bakar. rupanya doc nak buat kes saya dulu sebab beliau. Ustaz menjalani pembedahan lepas saya. mungkin bilik yang lain, semesti nya doc yang lain. namun kami berkongsi tarikh surgery yg sama.semoga dirinya ditempatkan bersama para solehin. semoga bertemu kita di Firdaus kelak. aamiin.

Wednesday, September 25, 2013

Traveling Light


Traveling Light 
(Nasheed by Talib Al Habib)
Allah humma ihdina assirata al mustaqeem ya allah
Traveling on
Traveling light
Through the hills and valleys of my life
On this journey
This is pathless pathway
Never knowing when the end will come
Traveling light, baring answers, to the questions that I don’t yet know
Like a fragrance that has lost its flower,
I try to find my way back home
I have tasted something of Your love,
A nameless restlessness fills me
In my silences as I still hear Your voice echoing
Qun fidduniya ka anna ka Gareebun au abeerus sabeel
Live this life like wayfarer journeying
Like a stranger on his way back home
Traveling light
Trying to break the shackles that bind me to the things tempting me to stay
But the truly precious is as light as a feather and all else is memory that fades away
Traveling on, just like a river flowing past hearts more unmoving than a mountain stone
Why do you flow they say?
And where are you going?
Onwards ever onwards to the sea and home
Like a broken circle searching for that which will make me whole again
All this flowing streams yearning for the sea and UNITY
And UNITY
Allahumma ihdina assiratul mustaqeem ya allah
Waqallim kulu bana lillama tuhibbu fa ilaikal maseer un Rabbana…
Kun fi dunya kanaka galebun au abi ru raseebil
Live this life like wayfarer journeying
Like a stranger on his way back home
Traveling on
Traveling Light
A song of days and seasons
Springfall and winter
Like the day and the night
For with hope and fear
Of Patience and thankfulness
It’s the way that leads to paradise
Life goes on like a stream ever flowing
To the horizon on it’s winding way
Reluctantly joyfully you choose how you journey
But know that all rivers meet the sea one day
Every time I think I understand I touch a deeper mystery still
And in wonder my heart expands at Your INFINITY
Your INFINITY
Qun fidduniya ka anna ka Gareebun au abeerus sabeel
Live this life like wayfarer journeying
Like a stranger on his way back home

Sunday, September 22, 2013

terkesan di hati

alhamdulillah atas segala kurniaanNya...saya sendiri admit yang saya rasa sedih dengan apa yang terjadi..namun setelah menonton video ini saya rasa sesuatu yang mampu buat kesedihan itu hilang.mungkin seketika.namun saya perlu istiqamah kan :) jadi buat mereka di luar sana, ayuh buka kan hati.terima segala ketentuan dariNya dengan berlapang dada.kerna mungkin ujian yang sedang kita hadapi akan membantu kita untuk menjadi penghuni Firdaus kelak..aamiin


video


jika suatu rahmat ditarik dari mu, nescaya ada banyak rahmat lain yang dibuka untuk mu..inshaAllah...sesungguhnya janji Allah itu benar



Sunday, September 8, 2013

Peluang kedua-1st month

Alhamdulillah atas kurniaanNya...dah 5 bulan saya bercuti..bercuti dari kerja mahupun belajar...namun sepanjang 5 bulan ini banyak yang saya pelajari...ilmu yang tak mungkin dijumpai ketika belajar...banyak yang saya lalui...2 kali operation 2 kali procedures..akan melalui lagi 2 kali procedures...sesungguhnya nikmat sihat itu besar..nikmat iman n Islam juga tak ternilai..semoga kita semua ditetapkan iman dalam Islam..aamiin...

Bulan Pertama..saya memang tak sedar betul...saya mengalami koma yang panjang...bila sedar..saya masih dibawah sedatif..physical dan ingatan masih tak kuat..namun kuasa Allah itu lebih hebat...saya syukur dikurniakan keluarga dan rakan2 serta team perubatan yang sangat membantu...saya admit ia sangat sukar utk saya..terlalu banyak benda yang saya sendiri x pasti...terlalu banyak benda yang perlu saya hadapi...mentally stress..saya acap kali hilang waktu malam..saya berjalan sendiri..saya merayau di kawasan sekitar..lift n tangga memang kegemaran saya...alasan nya mudah..saya bosan...namun semua nya dibawah sedar...itu keadaan saya..ramai yang datang melawat, tapi saya susah nak ingat...ada antara mereka saya lansung x kenal..wahal sebelum ini saya biasa interact dengan mereka...bila malam saya kerap mimpi yang pelik-pelik...saya sering dilawati oleh makhluk ciptaan Allah yang saya x kenal..yang nak jadi kawan saya..tapi saya x mahu..saya selalu minta tolong seorang teman untuk pulihkan keadaan itu...Dia sangat membantu...sekalipun dia yang terpaksa menahan sakit...maaf...sebab saya awak pun sakit..terima kasih sebab tolong saya...bila ayah dah bagi saya phone, saya mula explored life saya yang dulu thru fb and sms...alhamdulillah...ia membantu...buat mereka yang datang melawat..saya minta maaf kerna saya masih lagi x sedar ketika itu..saya tahu sikap saya yang pelik...sikap saya yang suka merepek..saya minta maaf...namun itu semua bukan diatas sedar...semua itu adalah saya dalam keadaan separa sedar..saya akui...sepanjang bulan pertama..saya x kuat...namun Allah adalah segalanya...itulah yang sering diungkapkan oleh family dan semua yang datang melawat....mereka minta saya kuat...namun saya hanya mampu diamkan diri atau pun tersenyum...kerana saya tak yakin saya kuat...mental memang saya lemah..physical juga begitu..muntah memanjang..saya jadi penat..9 unit darah dan berpuluh botol saline jadi kawan saya sepanjang bulan pertama...jangan ditanya bagaimana semua itu terjadi..saya x ingat..ya saya memang x ingat apa2...memory saya lost..saya cakap apa yang saya nak cakap..saya kata saya kuat...namun itu semua tidak..yang saya tahu..saya involved dengan accident ketika pulang ke Penang..1st surgery amik masa sampai 7 jam kerana selaput otak saya terkoyak dan muka saya totally smashed..itu pun ayah yang asyik ulang cerita kat saya..itu je..thanks so much utk semua yang mendoakan saya..hanya Allah yang mampu membalas segalanya..saya doakan kalian semua sejahtera sentiasa dalam rahmat Ilahi..semoga dapat kita bertemu di Firdaus kelak..aamiin

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?"-ArRahman
Terima kasih Allah untuk peluang kedua ini.

Tuesday, May 21, 2013

peluang kedua

ada kisah disebalik gambar.hanya syukur yang amat dapat saya lafazkan untuk peluang kedua ini.tapi nanti je saya cerita.buat masa nie..saya harap kalian dapat doakan kesejahteraan saya...


Sunday, March 24, 2013

Syahdu

6.32am waktu tempatan...sms masuk...
"Umrah pertama akan bermula"

6.33am...replied...
"Allahumma yassir walla tu'assir...semoga dipermudahkan"

Syahdu..sayu semua x dpt nak ungkap dengan kata-kata...rindu Haram..rindu ketenangan di dataran Kaabah...

Semoga diberkati umrah ayah n along..aamiin...

AllahuRabbi...semoga dijemput sebagai tetamuNya lagi..doa saya..harapan saya..kali ini biarlah bersama ahli keluarga..bukanlah keseorangan...ukhwah kekeluargaan buat kita jadi makin rapat di sana..itu pandangan saya...inshaAllah..

BismillahiAllahuAkbar

Wednesday, March 13, 2013

^_^

Ketika Rindu Terpisah Oleh Jarak dan Waktu

Ketika engkau begitu merindukan seseorang yang sangat engkau sayangi namun dia jauh disana...

Rindukanlah dia dalam setiap do'amu...!!!
Rindukanlah dia dalam setiap sujudmu...!!!
Pintalah agar dia selalu berada di jalan-Nya...!!!
Pintalah agar dia selalu menjaga hatinya...!!!

Ingatlah...
Jarak jauh adalah Ujian sebuah hubungan cinta...
Jarak dekat pun adalah ujian keimanan sebuah hubungan cinta...
Dan menanti dengan penuh ketulusan adalah bukti kesetiaan dan pengorbanan sebuah hubungan cinta...

Sesungguhnya jarak itu bukan bermaksud untuk menghukummu.
Akan tetapi untuk menjaga dirimu dengannya. Menjaga kefitrahannya.

Bersabarlah hingga suatu saat waktunya akan tiba.
Dalam sebuah ikatan yang terlindungi ridhaNya.

Maka bertahanlah...
Dalam sebuah penantian penuh dengan keikhlasan...!!!
Dalam sebuah penantian penuh dengan ketulusan...!!!
Dalam menjemput hubungan yang benar² dihalalkan...!!!

source,
-@LonG-

Sunday, March 10, 2013

Doa Rajin Solat

semoga bermanfaat.janji Allah itu benar...semoga kita dan zuriat keturunan kita dijadikan olehNya sebagai insan yang menunaikan solat.aamiin ya Rabb


Friday, March 8, 2013

#kata-kata hikmah

tatkala diberi nikmat..maka ingatilah bersyukurlah pada yang memberi nikmat.kerana kira sering melihat pada nikmat, dan kita lupa pada Dia yang memberi nikmat


Sunday, March 3, 2013

Rindu

Rindunya bila sekian lama x jumpa..rindunya bila sekian lama tiada khabar berita...rindunya bila memori terungkap kembali..segalanya tentang rindu...acapkali kita rindu dengan insan yang dekat di hati..begitu juga dengan kenangan yang pernah kita lalui...namun berapa ramai antara kita yang sentiasa rindu akan Rasulullah SAW..Baginda sentiasa merindui kita umat baginda sekali pun x pernah kita bersua...ayuh selawat untuk baginda Rasulullah SAW agar di mahsyar kelak kita akan mendapat syafaat dari baginda.agar di Firdaus yang abadi nanti dapat kita bersama baginda yang dikasihi...baginda Rasulullah SAW yang sentiasa merindui kita...aamiin
tips: amal surah yusuff dan surah al-khautar jika rindu seseorang :)

Thursday, February 28, 2013

Alhamdulillah

Hectic week...banyak sangat kerja...chemistry utk synthesis plus isolation n analysis...instrument setup...microbiology sterilization process, isolation of microbes plus yeast n the environment examination...GC training yg mana only 3 of us je kena pegi(sgt the choosen one)...drug dispensing class mujur xde apa sangat...phewww...namun saya syukur sangat...syukur yang teramat sebab saya ada background untuk biology things even core adalah radio-chemistry...drug knowledge pun x byk masalah sbb suatu ketika dulu i was a part of clinical research members...pengalaman betul2 mengajar saya..suatu ketika dulu pernah saya give up..am asking myself..why I hev to learn this? Its really not me..I don't like this..bla..bla...bla...kufur nikmatnya saya pada saat itu...sombong nya saya...but now, at this moment saya rasa syukur yang teramat...sekalipun kerja yang masuk macam2..pelik2...namun saya mampu utk encounter semuanya...tq Allah.tq Allah..tq ya Allah...tq atas kekuatan yang Allah bg utk saya...ilmu yg Allah bagi pinjam utk saya memudahkan urusan utk hari ini...tq Allah..tq for everything...alhamdulillah..moga terus istiqomah dlm menuntut ilmu Mu ya Rabb...


Imam Syafi'i:
"Ilmuku sentiasa bersamaku. Apabila aku memerlukannya, ia terus dapat digunakan. Dadaku umpama bejana ilmu. Ilmuku bukan didalam peti"
{Rahsia Minda Hebat page 52, (ISBN:978-967-5102-37-0) - 2009}



*migrain semula namun senyum dan terus tersenyum*

Tuesday, February 26, 2013

Waste management

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia....

I bet all of u here pernah dengar word waste management kan???? Gud...but did u guys realized berapa ramai yang betul-betul faham tentang bende nie...actually memang lah tajuk yang I noted kat atas tue too wider for discussion...so pekata kita narrow kan sikit...berapa banyak sampah yang kita buat everyday? semua sampah tue kita campak kat mana?

Situasi 1: Makan gula-gula di Taman Tasik....(sampah nye korang campak mana?)
Situasi 2: Minum air di Pasar Malam/Uptown....(sampah nye korang campak mana?)

So kat sini saya nak share dengan korang satu video...sangat lah touching bila tengok...dan honestly saya memang x sanggup kalau benda ni jadi kat kawasan sekitar saya...tak dapat bayangkan kesan untuk jangka masa 30-50 tahun akan datang...


Thursday, February 21, 2013

word-ness

Assalamualaikum wrt dan salam sejahtera buat semua...dah lama x menulis pepanjang kat sini..sekadar post kan gamba dan sedikit tulisan dengan harapan ia nya melekat di hati...inshaAllah semoga ia bermanfaat..aamiin ya Rabb...

2012 telah pun berlalu..almost 2 months gak la kan..sbb tengok tarikh hari nie dah nak masuk March 2013...cepat betul masa berlalu..alhamdulillah atas nikmat kurnia dari-Nya kerana masih memberi peluang untuk kita meneruskan perjuangan di atas muka bumi ini demi hari akhirat dan syurga Nya yang abadi...aamiin ya Rabb..perkenankanlah ya Allah :)

Semenjak dah bekerja ni almost everyday saya akan bermain dengan chemicals and drugs..Purposely both for education., indirectly saya belajar untuk diri sendiri juga once dealing dengan chemicals and drugs nie..banyak ilmu baru yang saya kutip...banyak skills baru yang saya belajar..terima kasih ya Allah atas anugerah ilmu ini..terima kasih juga atas kesempatan ini..saya juga berpeluang untuk kongsi ilmu yang saya tahu dengan rakan setugas..syukur..syukur..kalau dahulu saya yang sedih kerana x dapat terus bekerja di hospital seperti rakan-rakan lain...namun kini saya amat bersyukur kerana Allah telah ajar saya sesuatu yang amat bermakna...penyelidikan adalah sebahagian dari saya...saya bermula dengan research dan kini saya masih lagi dengan research..saat orang lain baru belajar merangkak..saya mampu sudah bertatih sekalipun acap kali terjatuh...perjalanan Allah atur itu indah sekali teman...kini terlalu banyak yang saya sedar..kisah lalu buat saya semakin yakin dengan pengaturan yang telah Allah tetapkan..

Al- Baqarah:216 "…Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu."

Buat insan-insan di sekeliling saya yang sentiasa menyuntik semangat terima kasih saya ucapkan..hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian..harapan saya semoga kita semua dapat bertemu di Firdaus kelak...perkenankan lah yaAllah..perkenankanlah ya Allah...perkenankanlah ya Allah...

Tabarakallah


Saturday, February 16, 2013

T_T

Its hard to describe with a words...only can say that I miss Haram so much..


Monday, February 4, 2013

02-2013

Masa itu umpama pedang yg terhunus..klu kita x pantas...habis lah kita dicantas dan ia menjadi sia-sia.


Monday, January 28, 2013

^_^

Zaman belajar..kerja..semua nya sama...alhamdulillah atas nikmat Mu ya Rabb...redhailah saya dalam setiap langkah hidup ini...Semoga saya terus istiqomah dgn ujian yang ada...hanya Allah yg tahu hikmah disebalik segalanya...terima kasih ya Allah... ^_^


Friday, January 25, 2013

Kekuatan

Sabar itu indah bila kita redha dan yakin dengan hikmah yang ada..sekalipun kita sendiri x tahu apa rahsia disebaliknya. Tetap berdoa agar diri ini bole menjadi seorang yang bersabar. Ya Allah jadikan lah kami insan yang bersabar atas segalanya. Jadikan lah kami redha dengan ujian Mu ini ya Allah. Berikan lah kami kekuatan untuk dugaan ini ya Allah. Semoga kita kuat untuk semua ini. Amiin ya Rabb