“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Saturday, December 31, 2011

wave for 2011

maybe this is the last entry for 2011...nothing much to write cause i found most of my dominant wishes for 2011 accomplished...Alhamdulillah..I hope u guys have the same as well....so bright future for 2012 will be with all of us maybe..inshaAllah...just put an effort on everything u do and don't ever forget to pray for it...so here, share with u all of u here few quotes :)

Blooming Flowers, Sparkling Crackers, Colorful Night, Sweetest Bite, Smiling Faces, Delicious Dishes, Only Luv, No Fear, Let’s Welcome the New Year.
source: here 


If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people.
By Confucius


It is never too late to be what you might have been.
By George Eliot 

Thursday, December 29, 2011

::: Meaning-ness :::

Anyway, no drug, not even alcohol, causes the fundamental ills of society. If we're looking for the source of our troubles, we shouldn't test people for drugs, we should test them for stupidity, ignorance, greed and love of power.
P. J. O'Rourke


Sunday, December 11, 2011

Eclipse

After Eclipse on 2010, the Twilight Saga Breaking Dawn was launch officially this year on 18 November. The romance story between Edward and Bella plus Jacob who really in love with Bella make those fans will watch this muve few times...Okay stop on it..I won't write about it actually cause I still not watch this muve yet . FYI I'm the one who are only watch this kind of muve if I have no choice cause I'm not so cool with vampires, ghost or wut so ever...phewwww~

Back to Eclipse, last night there was a total lunar eclipse that happened on the second times for this year. Alhamdulillah with the opportunity given by Allah for me to see this phenomena. It's so beautiful and awesome. Sorry cause I don't bring my cam along with me, so that no pictures can't be shared with all of u over here. 

Started with the Eclipse Prayer in Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah Mosque, then the sermon was giving to us. The content of the sermon make me think and realize that we are only slave of Him, we are really small, we can't do anything without His bless...Qiamah is true, but when it will is no one know. Secret of it with Him...as His slave lets do our best in this life to ensure our life will be in heaven soon...inshaAllah...keep apologize everyone who did wrong for you, keep doing goods to ensure no one hurt with you. I'm wondering if all of sudden I death, wuts gonna be happened to me??? Wut I did practice here enough for me to be in heaven??? Everything about Eclipse...I'm so excited to ask few ques from the expertise...but all answers that related to Quran really make me think and think...we are just nobody...in the silent I just can recite "Allah...please don't let me being the one who are arrogance, ego and proud with the things am I belong...please do let me be in all mahmudah attitude...please Allah cause I can only ask all these from You...amen"

We learned about the galaxy as well...its so beautiful...so fantastic...cause we still in Milky Way galaxy, and there are millions of galaxies out there...SubhanAllah...Related to Israk Mikraj...Rasulullah SAW was invited to meet Allah SWT till the 7th layered of sky...so no one know where it is. No one know how big the system. SubhanAllah...Allah is our creator....only Allah know the things out there. Only Allah know everything that we don't. 

Eclipse really make me think..make me learn about new things..make me thanks to Allah with everything...Alhamdulillah for all these...

Wednesday, December 7, 2011

La Tahzan

Tiada manusia yang tak pernah sedih. Tiada manusia yang x pernah diuji. Namun lihatlah semua ujian itu dari sudut yang positif. Optimist dalam setiap keadaan. Redha dengan segala ujian. InshaAllah kemanisannya akan dapat kamu lihat dikemudian hari...mungkin bukan sebulan dua..mungkin juga bukan setahun dua...namun manisnya redha dalam setiap ujian itu adalah ketika kita di sana..inshaAllah..janji dari Allah itu pasti.Allah tak pernah menghampakan kita. ALLAH jua tak pernah lupakan kita. Kita hambanya yang selalu merintih, meminta. ALLAH itu Maha Adil. Maha Mengetahui. Abaikan apa sahaja yang mereka lakukan. Abaikan apa sahaja yang datang menimpa kerana DIA ada sentiasa bersama kita.Sandarkan kesedihan kita dengan merintih pada DIA kerana DIA Maha Mendengar.. Syukur dengan ujian. InshaAllah kemanisan dalam bersabar itu terlalu indah.Nikmat nyawa dari DIA untuk kita adalah yang paling berharga untuk buat kita bersyukur dengan nikmat Islam dan Iman itu yang akan buat kita kuat dalam menghadapi segalanya. Apa juga yang terjadi, hanya Dia yang menentukan segalanya, bukan mereka. Perjuangan tak akan terasa indah bila tiada ujian. Perjuangan tak akan terasa bernilai tanpa pengorbanan. Semoga saya dapat sentiasa istiqomah dalam perjalanan kehidupan ini, begitu juga kalian. 

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”

Sunday, November 20, 2011

Langit

Langit itu cantik...Suka tengok langit bila siang...Suka juga tengok langit waktu malam..Kalau siang...langit itu biru...Ada sulaman dengan awan putih seperti kapas...Indah sangat...SUBHANALLAH...Indah sungguh ciptaan langit itu...Namun, kadang kala...langit biru berubah juga...Langit biru, berubah menjadi kelabu...Hilang kedamaian biru itu...Namun saya terus memandang langit...Kelabu langit itu mencurahkan titisan hujan...Sekalipun tidak seindah langit yang biru, Namun...hujan yang turun itu adalah rezeki dari ALLAH buat makhluknya...Rezeki buat manusia, tumbuhan, binatang sekalipun untuk microorganisma...ALHAMDULILLAH...Kelabu langi kemudian bertukar menjadi biru semula...Saat itu, ada pelangi yang muncul..Indah nya pelangi itu...Sepeti cat yang dituang ke atas langit yang kosong...SUBHANALLAH...Sayang sunguh AALAH pada kita semua hambaNYA...Bak kata orang, kisah pelangi itu macam kisah manusia jugak...Mengharapkan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari...namun, selepas hujan itu reda...muncul pula pelangi yang indah..Langit malam juga indah...walaupun gelap...langit malam ada di sulam dengan taburan bintang dari angkasaraya...bulan juga menemani langit malam....SUBHANALLAH....indah sunguh ciptaan MU ya Rabb...semoga saya sentiasa bersyukur dan menjadi antara insan dikalangan mereka yang bersyukur...ameen

p/s- saya stress x dapat idea untuk susun ayat bagi part discussion untuk dis coming conference nye paper..!!!!!!huwaaaaaaaaaa

Friday, November 18, 2011

wordless

I need luck...Please pray for me :)

Giveaway Samsung Galaxy S II


Contest ini dianjurkan oleh Beta.my & ditaja oleh Mynewshub


Assalamualaikum and hye everyone...Beta.my ada buat giveaway untuk Samsung Galaxy SII  yang cool...sao amik kesempatan le nak join even tengah busy edit paper untuk pegi conference this weekend...mungkin saya x creative to make entry dalam bentuk kartun video etc macam orang lain buat...tapi saya ada sebab kenapa saya Samsung Galaxy SII yg awesome ini :)

So...jom tengok kenapa.......

Kenape saya nak Samsung Galaxy SII....sebab saya memang pengguna Samsung...loyal sangat :)
Kenapa saya nak Samsung Galaxy SII....sebab saya suka dengan Android application...best!!!!!
Kenapa saya  nak Samsung Galaxy SII....sebab saya rasa design tepon nie lawoo... :)
Kenapa saya nak Samsung Galaxy SII...sebab telefon nie guna Dual Core Application Processor yg mane dia provide high speed dan ini akan memudahkan saya main game serta tengok video dengan sangat enjoy... :)
Kenapa saya nak Samsung Galaxy SII....sebab tepon nie lasak...kalau jatuh pun still selamat okay...tgk kat youtube..so bila anak buah saya campak ia still selamat...phewww...I got this experienced few times..grrr...
Kenapa saya nak Samsung SII tru dis giveaway...sebab telefon saya hilang...baru je hilang...so kalau dapat telefon nie saya dah x payah beli telefon baru...amin :)

::: Samsung Galaxy SII yang Awesome :::


Actually banyak lagi lah kalau nak review tentang Samsung Galaxy SII nye features and spec yang sememangnya cool...but I bet u guys pun tahu and bole cari sendiri...the time is running out for me to cont. writing about this gadget memandangkan saya nak kena siapkan paper and slides for this becoming conference...Please do wish me luck yerp everyone memandangkan saya present oral...moga-moga boleh buat dengan sehabis baik!!!...Due to this giveaway, please me luck as well yerp kekawan and wish best of luck to others too...for those who win this contest I would like to be the first person greet u Congratulation!!!!!!!!

Friday, November 11, 2011

Khutbah Terakhir Rasulullah di Arafah

Assalamualaikum....mood raya haji still ada...so salam aidiladha buat semua...semoga ibadah korban tahun ini akan diberkati olehNya...Terlalu sayu rasa di petang Jumaat yakni penghulu segala hari...rasa rindu yang teramat pada bumi Madinatul Munawarah...Rindu juga untuk mengadap Kaabah yakni kiblat kita secara realiti..terlalu rindu...Tahun ini saya rasa terlalu meriah untuk mereka yang menunaikan ibadah haji...reasons nye saya pun tak tahu...maybe sebab tahun sebelum nie jarang amik tahu...ataupun mungkin kerana syarikat telekominukasi bekerja keras membuat rakaman dari sana..saya juga x pasti...namun tanpa menonton tv saya tetap terlalu rasa teruja apabila tiba bulan Zulhijjah pada taun ini...Hanya Allah jua yang mengetahui rahsia disebalik segala sesuatu yang berlaku....
 
Berikut di bawah ini saya ingin kongsikan bersama kalian semua, Khutbah Arafah oleh Baginda Rasulullah SAW yang dicintai...Khutbah Arafah ini secara jujurnya saya ambil dari blog rosligrk ...terlalu bermakna khutbah ini bagi saya...harap ia bermanfaat untuk kalian juga...inshaALLLAH....
 
 
:::my own collection:::

 
 
"Padang Arafah. Pada tahun ke 10 Hijrah ketika mengerjakan Hujjatul Wada', Rasulullah SAW telah menyampaikan khutbahnya yang terakhir. Baginda bertolak ke Arafah dari mina setelah naiknya matahari 9 Zulhijjah. Sebuah khemah didirikan untk baginda dan baginda masuk serta berada di dalamnya sehingga terglincir matahari (waktu zohor).

Selepas itu, baginda pun mengarahkan disiapkan untanya al-Qaswah, lalu menaikinya sehingga baginda tiba di Wadi Uranah. Di hadapan baginda, ribuan para sahabat mengelilingi baginda. Semuanya menanti penuh debar. Apakah ingin disampaikan baginda. Ramainya manusia yang berhimpun pada haji wida' itu. Ada riwayat mengatakan jumlahnya mencecah 144.000 orang semuanya.

Baginda pun menyampaikan khutbahnya yang bersejarah:

"Segala puji bagi Allah. Kita memuji, meminta pertolongan, beristighfar dan bertaubat kepada-Nya. Kita berlindung dengan-Nya daripada kejahatan diri dan keburukan amalan kita. Sesiapa yang Allah berikan hidayat kepadanya, maka tidak ada siapa yang boleh menyesatkannya. Sesiapa yang disesatkan oleh Allah, maka tidak ada siapa yang boleh memberikan hidayat kepadanya. Aku menyaksikan bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah yang Esa, tidak ada sekutu bagi-Nya. Aku menyaksikan bahawa Muhammad adalah hamba dan rasul-Nya. Aku berpesan kepada kamu supaya mentaati-Nya. Aku membuka khutbahku ini dengan mukaddimah yang baik.

Wahai manusia! Sila dengar apa yang akan aku katakan ini. Aku tidak tahu apakah aku akan dapat bersama kamu semua lagi selepas tahun ini, di tempat ini selamanya.

1. Sesunguhnya darah kamu, harta benda kamu dan kehormatan diri kamu telah terpelihara (diharamkan) sebagaimana diharamkan hari ini, bulan ini dan bandar ini Makkah dan kawasan sekitarnya.
2. Sesiapa yang memegang amanah, maka dia hendaklah mengembalikan amanah tersebut kepada tuan punyanya.
3. Ingatlah! Segala amalan jahiliyyah telah berada di tapak kakimu (iaitu telah dihapuskan).
4. Tuntutan hutang darah di zaman jahiliyyah (sebelum Islam) telah diampunkan. Tuntutan darah pertama yang aku batalkan adalah darah Rabi'ah bin Al-Haris yang disusukan oleh Bani Saad kemudian telah dibunuh oleh Huzail.
5. Riba adalah haram dan aku memulakannya dengan membatalkan riba yang akan diterima oleh Abbas bin Abdul Mutalib. Sesungguhnya ia dihapuskan keseluruhannya.
6. Wahai manusia! Takutilah Allah SWT di dalam urusan yang berkaitan dengan wanita. Sesungguhnya kamu telah mengambil mereka sebagai amanah daripada Allah SWT dan mereka telah dihalalkan kepada kamu dengan kalimah Allah. Wajib ke atas mereka untuk menjaga kehormatan kamu dan menjaga diri daripada melakukan perbuatan buruk. Jika mereka lakukannya maka kamu berhak untuk menghukum mereka tetapi bukanlah dengan pukulan yang mencederakan. Jika isteri-isteri kamu setia dan jujur terhadapmu, maka wajib ke atas kamu menjaga makan pakai dengan baik.
7. Semua orang mukmin adalah bersaudara, oleh itu tidak halal bagi seorang muslim mengmbil harta orang lain kecuali setelah mendapat kebenaran daripada tuannya.
8. Jangan kamu kembali menjadi kafir selepas pemergianku, di mana sebahagian daripada kamu memerangi sebahagian yang lain. Aku telah tinggalkan untuk kamu suatu panduan, jika kamu berpegang teguh dengan ajarannya, maka kamu tidak akan sesat selama-lamanya; kitab Allah dan sunnah Nabi-Nya.
9. Wahai manusia! Sesungguhnya tidak ada lagi nabi selepasku dan tidak ada lagi umat selepas kamu. Maka aku menyeru agar kamu menyembah Allah SWT Tuhan kamu dan menunaikan solat lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadhan serta mengeluarkan zakat hartamu dengan kerelaan. Dan kerjakanlah haji ke Rumah Suci Tuhanmu (kaabah), untuk itu kamu akan masuk syurga Tuhanmu.
10. Tuhan kamu adalah Esa, datuk kamu pula adalah satu, kamu semua berasal daripada Adam dan Adam telah dijadikan daripada tanah. Orang yang paling baik di kalangan kamu ialah mereka yang paling bertaqwa kepada Allah. Tidak ada kelebihan bangsa Arab terhadap bangsa lain kecuali dengan taqwa.
11. Allah SWT telah menetapkan hak menerima pusaka kepada keluarga si mati, oleh itu tidak boleh membuat wasiat kepada penerima pusaka. Sesungguhnya laknat Allah ke atas sesiapa yang mengaku sebagai bapa kepada bukan bapanya yang sebenar, juga laknat dari para malaikat dan seluruh manusia.
12. Kemudian kamu akan disoal tentang aku, maka apa yang akan kamu jawab? Mereka menjawab, "Kami bersaksi bahawa tuan telah menyampaikan dan menyempurnakan risalahmu." Baginda lalu mengangkat tangannya ke langit dan menurunkannya ke arah orang ramai sambil berkata, "Ya Allah! Saksikanlah." Baginda Rasulullah mengucapkannya sebanyak tiga kali. Orang yang mengulang kembali ucapan Rasulullah SWT dengan kuatnya di Arafah ialah Rabi'ah bin Umaiyyah bin Khalaf ra.
Baginda berkhutbah di atas untanya al-Qaswah. Di sinilah turunnya wahyu mengenai kesempunaan agama Islam.

"Pada hari ini telah disempurnakan bagimu agamamu, dan telah kucukupkan nikmat-ku kepadamu, dan telah kuredhakan Islam itu menjadi agama untukmu. (Al-Maidah ayat 3)
Selepas baginda membacakan wahyu ini, para sahabat saling berpelukan kerana begitu gembira. Namun sayyidina Abu Bakar perasanal-Qaswah unta nabi menitiskan air mata dengan banya. Beliau pun ikut menangis. Sayyidian Umar bertanya apakah sebabnya lalu sayyidina Abu Bakar menjelaskan. Di sebalik berita gembira sempurnanya agama Islam, wahyu penutup itu juga petanda khabar duka. Baginda pasti akan meninggalkan mereka kerana tugasnya sebagai Rasul sudahpun selesai. Mendengar itu sayyidina Umar pun menangis sama, begitu juga dengan para sahabat yang lain.

Allahumma Solli A’la Sayyidina Muhammad Wa A’la Alihi Wabarik Wasallim

Wednesday, November 9, 2011

Contest Gadget Impian

Assalamualaikum and hye peeps.....Actually this is my first time join contest anjuran rakan blogger....Saja nak mencuba memandangkan they offered something worth for the participants of this contest...what kind of contest is this actually??? They asked for our Gadget Impian...I bet all of us have our own dream gadget rite???




GALAXT TAB 10.1 
 It is my gadget impian :) 
Why this???

i. Design this gadget yang ringan dan nipis membolehkan saya senang nak heret gadget ni pergi merata. Best kan dah x perlu nak bawak notebook attend any meeting even conferences :) Yes!!!!
ii. Screen yang besar memudahkan saya nak buat kerja kerana this gadget has provide with Polaris Office where I can do and update my works everywhere and every-time :) Cool !!!!!
iii.Screen yang besar juga akan memudahkan saya untuk main game.....hahaha....main game tue perlu okay untuk release tension bila penat buat kerja....phewwww...dah la speed laju so nak download mende2 pun bagus juga :) Great!!!!!!!
iv. Flash application provided in this gadgets is one of the reasons why I choose this gadget :) Awesome!!!!
v. Due to the communication reasons....this tablets is very helpful cause I can access many accounts in a one time (Android User sure paham) Best!!!!!
vi. With a full HD playback, this gadget make me enjoy to watch any kind of vt :) Holla!!!
vii.It has 1GHz dual -core NIVIDIA Tegra 2 Processor!!!!!!!!!!!

Actually banyak lagi lah kalau nak review tentang dis gadget...but the time is running out...its almost the close time for this contest...9/11/11 on 11.59pm.......so wish me luck okay kekawan and wish best of luck to others as well...for those who win this contest I would like to be the first person greet u Congratulation!!!!!!!!

“Contest Gadget Impian anjuran Denaihati.com ditaja bersama oleh Eizil.com, Anarm.net, eQurban.com, Silver Asia Sdn Bhd, Kedai Kak Siti dan Serverfreak

~Gadget Impian Contest~

Thursday, October 27, 2011

::: words :::

Every single word come out from our mouth is "doa:...so do keep saying something nice and positive cause it will effect your life and mood on the time u r saying the things. Its look simple but if we keep to do and do this continuously, it will be the best things ever in our life. InshaAllah :) As a student, I used to say "I wish" for everything that I hope...until I found the quote that I have to change from the "I wish" to "I will"...very meaningful...started from now...no more "I wish" I could bla..bla..bla...but I will change to "I will bla..bla..bla..and one of it is........


I WILL GRAD NEXT YEAR...ameen

Please pray for it ya!...I really want to complete this journey ASAP....


Have a gud day :)

Sunday, October 9, 2011

Taman Negara

Alhamdulillah limpah syukur padaNya saya sekumpulan selamat pergi dan kembali ke Taman Negara Kuala Keniam Pahang pada minggu lepas...I don't know where to start cause its so cool..Every-time pegi sana sure hati akan gembira...I'm not nature lover actually before this..I never imagine that I will got those experience such as fishing, hiking etc...Honestly I'm not doing any outdoor activities since primary school cause that time I was joined Scout...and its change when I pursue my MSc...I'm doing environmental project...so I hev to involve with nature...aturan Allah xde sapa yang tahu bukan...With this opportunity given, I was so impressed with the nature, splendid scenery in Taman Negara make me thinking hows great our Creator....its soo wonderful...I felt like in the discovery channel when I was in the jungle...honestly Malaysia jungle is so unique cause it consist lots of flora and fauna that u never imagine... Lets enjoy the picts :)








Al-Mu’min, 57: “Sesungguhnya penciptaan langit dan bumi lebih besar daripada penciptaan manusia akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui”

Its Sunday

Weeeeee.......am so happy cause today is Sunday...Sunday means its a day for rest..pampered urself...Terribly awesome....gotcha...but its not like dat actually for me cause today I was in the lab...preparing my full paper for next conference...in the same time corrected the previous paper....wish to grad ASAP even got lots of work to do as well...I don't care...Just keep the spirit with me...even theres lot of things happened recently but I just want to ignore it...cause they cost nothing to me except my family.....Actually one paper was done,I guest...till the docs comments on it but its okay...I used with it before...and this make me sooooo happy.....Next...I have to get ready for all my attires for this whole weekdays coming cause I wish to go lab early as I can before continue to complete the next paper...and I wish the spirit that going with Prof Kamil can be absorbed a bit by ma-self....Jemaah...Jemaah...I wish I can do it...

Enjoy Sunday everyone :)

Assalamualaikum

Tuesday, September 27, 2011

Pemergianmu

Asal dengar je lagu nie automatic sedih...sayu sangat... 
Can't describe with the words...
Do listen to this song and try to understand the lyric.....


Allahumma Solli A’la Sayyidina Muhammad Wa A’la Alihi Wabarik Wasallim

Monday, September 26, 2011

Precious Time

There is nothing precious when u got a time to spend with ur family, ur close friends or someone that u lurve...but we will only realized all those moment when we were left them or vice verse. We will only realized when we went somewhere...We will only realized those moment when we found our current life are not alike before....goshhhh...Do appreciate every moment you have...Thankfull to our Creator for the time given for us...Honestly i don't like this kind of feeling...cause I don't feel like to going back to Shah Alam yet...Penang is such a paradise place for me especially when I got time to spend with my family...Spending time with daddy make me relief even sometimes we got no topic to discuss..My Family never disappointing me...I'm so proud with them...I wish that Allah will remains us with a gud health and bless us with mercy and bounty...ameen

I miss my Mama so much............................................Al-Fatihah

Monday, September 12, 2011

Mencari


Pencarian itu sesuatu yang meletihkan...
Pencarian itu juga cabaran...
Pencarian itu menambahkan pengalaman..
Pencarian itu mengajar kita mengenal insan...

Pencarian itu menunjukkan kita siapa kita..
Pencarian itu sentiasa bermula..
Ia tak pernah tamat..
Ia tak pernah ada titik noktahnya...
Kerana apabila kita sudah gapai apa yang ingin kita cari...
Makanya kita akan mencari pula sesuatu yang lain...

Apa yang sedang kita cari?
Kitalah yang menentukannya..
Kitalah yang merancang segalanya..
Namun, rancangan DIA adalah yang paling sempurna.
Teruskan mencari dan mencari...

Thursday, September 8, 2011

(^^,)

Seminggu balik kampung untuk berhari raya sangat best...mana tak nya...makanan yang terhidang sgt lazat...tambahan pulak hasil air tangan insan tercinta...terima kasih buat semua yang masak kat angah...luv u ols so much okay...nanti sila masak lagi....so kisah pun bermula...balik sini on Monday...dah mula x lalu nak makan malam tue..hasilnya sekadar jamah kuih raya yang bawak balik bersama...next day puasa...so untuk buka puasa kena beli makanan memandangkan saya berada di lab...nasi tomato ayam percik...hidangan yang enak dan lazat...tapi bila masuk mulut...arghhh x sesedap nasi tomato kat rumah tokngah masa raya hari tu...kecewa...rabu nya saya ada tuition class so untuk juadah berbuka hanya sekadar grab nasi kandar yang x sama lansung macam nasi kandar kat Penang...failed...hari nie??? Ntah la nak berbuka dengan apa pun tak tahu...jam dah 5.21pm dan saya masih kat lab...jamah kurma saja bole tak? sebab nya tekak kata makan kalau nak sedap kena masak sendiri dan untuk masak kena pegi beli barang sebab stock makan kat rumah memang dah clear sebelum balik raya......urmmmm.....malasnyaaaaaaaaaaaaa

Saturday, September 3, 2011

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua....hope xde lah lewat lagi kan nak wish kat everyone Salam Aidilfitri...tak ada apa yang menarik nak share dengan kalia n semua sebab nya raya kali nie persiapan seisi keluarga serba sederhana...alhamdulillah...rezeki datang melimpah ruah...terlalu banyak buah tangan yang diterima..semoga Allah membalas segala kebaikan dari mereka itu...btw this year x buat makan-makan macam selalu...sebabnya on 3rd raya je dah ada banyak agenda lain..so just rumah terbuka biasa-biasa...kunjung mengunjung still diteruskan...tambahan pulak kemeriahan terasa kerana most of my couzs got their turn to be in Penang...kecik-kecik tue la yang paling riuh rendah...syukur dengan nikmat kasih sayang sesama ahli keluarga....pastinya kalian semua merasakan yang demikian juga kan :)

Daripada Nu'man bin Bashir r.a, Rasulullah s.a.w. bersabda;“Perumpamaan orang mukmin dalam berkasih sayang, berkasihan belas dan menaruh simpati adalah seperti satu tubuh. Apabila salah satu anggota ada yang sakit, maka seluruh anggota tubuh akan merasainya seperti demam dan tidak dapat tidur malam.”
Imam Bukhari dan Muslim


Last but not least dikesempatan ini saya nak minta maaf buat semua atas segala salah silap sepanjang saya menulis blog ini...seandainya post saya mahupun tulisan saya menyinggung hati dan perasaan mana-mana pihak...maaf sekali lagi..setiap yang baik adalah dari Allah dan yang buruk itu dari saya....

Salam Aidilfitri 1432H
-Linda Musa-

Sunday, July 31, 2011

Ahlan ya Ramadhan

InshaALLAH, dengan barakah dan izin dari-NYA, semoga kita akan berpeluang merasai Ramadhan 1432H/2011...di sini, saya ingin memohon maaf atas segala khilaf yang ada buat semua...semoga Ramadhan kali ini membawa sinar keberkatan, rahmat, impian n semangat yg baru buat kita...inshaALLAH...ameen

Selamat Menyambut Ramadhan Mubarak...

Friday, July 1, 2011

July 2011

tengok je tarikh pagi tadi...Ya Allah...dah July..cepat nye masa berlalu. dah lepas dari setengah tahun pun untuk 2011 nie...lansung terfikir...apakah achievement saya untuk tahun nie? resolution? only few percents je. but yang pasti saya bersyukur dengan limpahan kurniaan dariNya. saya punyai keluarga yang amat mengambil berat. saya punyai kawan-kawan yang sentiasa berada di sisi, sekalipun jarak memisahkan kami. saya punyai kehidupan yang sederhana namun segalanya cukup bagi saya. walaupun sesekali ada saja ujian yang datang. namun saya redha atas segala yang terjadi. tipu untuk saya katakan hidup saya sempurna, namun segala yang berlaku ada hikmahnya. saya percaya kalian juga begitu, usah berharap sesuatu yang luar biasa jika tiada usaha dan doa. kita hanya mampu berharap. namun Dia yang memberi akan segalanya buat kita, kerana hanya Dia yang tahu apa yang terbaik buat kita. buatlah penilaian dari mata hati, bukan dari mata kasar. mata kasar sering tertipu. mata hati lah yang terbaik. mata hati lah penunjuk segalanya. kemudian akal pula buat judgement. itulah yang membezakan kita dan makhlukNya yang lain. kerana akal lah kita diangkat menjadi khalifah di atas muka bumi ini.

Renung-renungkan :)

Monday, June 27, 2011

LUMUT


mansion


ni bukan citer princess or wat soooo ever...just want to share with ur guys about this place.

KELLIE'S CASTLE





Kellie's Castle is the mansion left by planters name William Kellie. It is located at Batu Gajah, Perak. We went here after coming back from Andy's wedding. This mansion known as Kellie''s Folly as well. More info, about this place please click here. Sorry not in mood to write, got so many calculation to do. So, lets enjoy the piccas we snap over there :)





Raikan Cinta

Raikan Cinta Andeliana n Shamsul
Venue: Setiawan, Perak
Date: 11 June 2011

Gorgeous Bride with us :)

♥♥♥ Sham & Andy ♥♥♥


بَارَكَ اللهُ لَكَ وَبَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْنَكُمَا فِيْ خَيْرٍ.
“Semoga Allah memberi berkah kepadamu dan atasmu serta mengumpulkan kamu berdua (pengantin laki-laki dan perempuan) dalam kebaikan.”

Cooltek


Energy efficient house. The design is so simple. It's pretty cool for me. Really adore with this house. Read here for more info

Monday, June 20, 2011

Lopong

Hidup kita ini tidaklah mudah. Sekali pun apa yang kita impikan adalah sesuatu yang indah, namun acap kali kita diuji oleh DIA akan erti kehidupan yang sebenar. Namun adakah kita redha atau tidak atas segalanya? Terlalu banyak lopong yang akan kita temui andai kita bezakan diri sendiri dengan teman sekeliling. Namun itu hanyalah lopong dalam meniti kehidupan ini...Sedar atau tidak, pernah atau tidak kita menilai lopong ilmu mahupun lopong usaha kita untu mendekatkan diri dengan DIA ??? Setiap kali hati bersedih, hanya saat itu yang buat kita dekat padaNya...apakah adil ??? Meminta dari DIA untuk memenuhi lopong yang ada ketika saat susah. Sememangnya x adil saya kira...sebagai peringatan untuk diri sendiri dan kalian yang membaca, ayuh kita sentiasa berusaha tanpa jemu untuk menutup lopong yang ada. Usah terlopong dengan kejayaan orang lain jika kita xde usaha seperti mereka. Kejayaan itu amat manis andai kita berusaha. Segala kekurangan itu pasti akan dapat kita atasi andai kita berusaha untuk menjadikan ia sesuatu yang positif dalam hidup kita.



Saturday, June 18, 2011

is it true 'bout 'em

owh mannn...is it true? just read dis...alololo........


LONDON—Barely a month after marrying 29-year-old Kate Middleton in a royal wedding ceremony watched by an estimated 2 billion people worldwide, Prince William announced Tuesday that he and Middleton have divorced and that the entire marriage was "a tremendous mistake in every possible regard." "I really don't know what I was thinking—we're a terrible match, I don't love her and never have, and, to be honest, I never really had any interest in being married in the first place," announced the now unattached Prince William to a dead-silent British press corps. "People thought our wedding was some sort of fairy tale, but I assure you it was all just some ghastly ceremonial farce that got out of hand. I'm just relieved it's over, frankly. And I'm glad I'll never have to see that awful woman again." Prince William then told the assembled reporters, "Well, see you all later," smiled, and walked back into Buckingham Palace.

source: click here