“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Tuesday, September 28, 2010

@_@

@_@ salam semua...lappy kesayangan saya rosak...tue pasal lama x menjenguk alam siber neh...sedih betol...nie pun mujur je la dapat jap pinjam lappy adik...tenkiu adik cumel...hehehe actually life sekarang nie makin interesting saya rase...korang nak tahu kenapa????weeeeeeeee~
firstly, saya dah nak masuk sem akhir...OMG dah last sem sepatutnya...so kena speed up keje..no more memayen....kejar itu kejar ini..mo muntah je...rini wat statement kat fara...penat macam nak mati...n guest wut..dorg pun wat statement yang sama...ehehehe....agaknya semua orang rasa mcm nak mati kot kan bila terkejar-kejar buat keja itu ini sampai x sempat nak lunch...hurmmm
secondly...open house berderet okeh since start bukak "skolah" nie....start dengan umah fara, Lab Kami, umah abah, umah wani, Umah en.khalid, umah dr.karimah, umah mush, umah pojie, Lab Blok G...awesome kan...weeeeeee.....makan makan makan n terus makan...huhu...pening kepala dengan makan yang best2 terhidang...bukan apa...pening kepala cane nak makan semua....ehehehe....cehhhhh....baju saya dah banyak yang mengecil sebab banyak makan...so pelik kan....huhu....@_@
finally....weekend nie saya nak pegi Terengganu okies...but keje x siap lagi...paper x complete lagi...mujur utk JNRT sudah settle...alhamdulillah...correction saya sikit jer....eheheh...but bila pikir utk conference akan datang nie...saya jd runsing...data owh dataaaaaaaaaaaaaaaa...dah la saya jadi 1st presenter...betul rase nak mati......huwaaaaaaaaaaaaaa
Interesting kan semua tue...betol penat okeh....but itulah saya...busy, sibuk...penat letih everything dah malas nak pikir....korang rasa life korang interesting x recently????@_@

Tuesday, September 14, 2010

Apple Pie

My location now is Laboratory...Raye ke-5 saya dah masuk lab...hurmmm redha2...sebab saya kena cepat2 buat kerja...saya nak graduate tahun depan jugak...saya x kira...terpaksa korbankan raya...wutever...actually raya tahun nie x best sangat untuk saya...mungkin sebab mama xde...so kemeriahan kat dapur x terasa macam selalu....ketupat, serunding semua order, beli yang dah siap jer...rendang, as usual, saya sedia bahan, then adik masak...ade lah jugak rasa macam mama buat...kek buah, saya x jadi, terlebih tepung...hahaha...ampeh je rasa...biskut raya pun saya buat sejenis je...yang lain tue pakat beli sorang sikit then adalah 12 jenis...adooiiii la banyak kan kuih raya rumah saya....lol~

even raya nie x begitu meriah kan...tapi apa yang saya nak cerita kat sini, keletah si kecil masa saya pulang nak beraya tue...saya ada ramai anak2 buah...actually semua tue anak2 kezen saya...sangat close dengan dorang sebab saya close dengan kezen2 saya....kami besar sama2...so boleh kata banyak benda kami buat sama2 sampailah memasing dah duduk asrama, masuk ngaji...tue yg buat kami agak jauh sedikit...but bila dorang dah kawin and ade baby, kami close smula sebab saya memang suka budak2 n kanak2 riang tue juga kalau balik kampung sure nak balik rumah ayah saya (umah atuk dorg x best)....ahahaha.....but for this time, saya just nak citer tentang sorang je dulu...

My Apple Pie Sofiya Humaira


Si montel yang paling disayangi oleh arwah mama...semua orang sayang dia sebab dia dulu sakit, she was born with multiples lobes kat jantung dia...then bila umur dia 2 1/2 years, docs said dia dah boleh operate...dulu nak pegang dia pun takut, berat dia just 7kgs'

alhamdulillah, after operation weight dia dah naik...lani umur dia dah 4 years, berat dia...saya rase adelah dalam 15kgs'...lagi berat dari kakak dia...

mulut pun semakin petah....balik bebaru nie saya tengok dia semakin menyusut, so saya pun tanya la dia...
Angah: kenapa adik kurus nie???
Sofiya: sebab adik anak solehah
Angah: *kerut dahi dengar~ape kaitan nye???Adoillaaa...* Adik tau ke anak solehah tue ape?
Sofiya: Tau, anak solehah tue pandai ngaji...dengar cakap mama, papa, maktok ngan tok ayah...
Angah: Adik tau ngaji ka?
Sofiya: Tau, angah nak tgk adik ngaji ka???sat naa....adik ngaji...
Dia pun masuk bilik amik iqra'...then terus ngaji...lansung saya x paham apa yang dia baca, namun lagu tue dah ada...sahih blaja dari taranum punya segmen kat tv....

Lepas abes ngaji, dia ajak saya main2 and tunjuk kan saya kasut raya dia....Syawal nie, saya x sapat jumpa dia sebab kami balik kampung memasing....waaaaa...I miss her so muchhhhhh.......



Thursday, September 9, 2010

Salam Lebaran

Salam lebaran buat semua...di kesempatan ini saya nak pohon ampun dan maaf atas segala-galanya...Semoga lebaran ini lebih bermakna buat kita semua....



Yang kecik-kecik even yang besar pun please jangan main mercun okeh...



Buat yang memandu, hati-hati dijalan raya...

p/s: entry x bole pepanjang sebab tgh masak...and semua gambar di atas adelah dari ihsan "Pakcik Google"

Sunday, September 5, 2010

Kampung Tercinta

Nice tittle saya kira....ehehehe...hari ini merupakan 26 Ramadhan 1431H...Untuk pengetahuan kalian semua saya dah pun pulang ke kampung halaman tercinta...aisyeeehhhh...pada yang masih di perantauan, harap bersabar yer...kalian pasti akan pulang juga lepas ini...actually, nothing much to share here, saya hanya "cuci kaki"...kuih raya dah 5 jenis adik ordered...baju tok ngan wan pun dorang dah belikan...tinggal tunggu kak long pulang bawak balik langsir baru je nak tukar...theme rumah, warna biru...tetiba je along nak warna biru....so nak kena pegi cari baju biru lah plak...even baju raye dah ada 3 pasang....huks...membazir lah haih rase kalau g beli...urmm....tengoklah dulu...saya sedang menantikan kedatangan teman baik untuk keluar berjalan-jalan melihat sambutan rakyat tempatan di sekitar pulau tercinta ini...hahaha(ayat skema abes)....nak stay kat rumah, sape pun xde...adik on call...acik nak kuar detin...ayah sibuk kat masjid...maklumlah malam ni kan malam 27 likur...every year masjid tempat saya buat kenduri...gotong royong...awal-awal pagi ayah dah g tolong kat masjid...hurmmm...kalau arwah mama ada sure saya akan buat kuih raya dengan mama.(pls go away sedih mood).....oh yaaa buat my "labmate" nanti sambutan raya, saya bawak dodol okeh...saya dah ordered 2 kgs...hahaha...best kan...oklah...nanti saya update lagi....papai

p/s: entry kali ini adalah entry syok sendiri...uhukssss

Thursday, September 2, 2010

Layout Sayur???

saya tukar layout baru...jiwa saya dengan sayur-sayuran memang tak dapat dipisahkan...hahaha...rasenya follower saya paham nape la haih daku menggunakan layout sayur...yeahhhhhhhh....harus motivasikan diri sendiri okeh....saya dah cerita dalam entry before dis yg saya sedang lakukan research untuk sayur-sayuran...so, memandangkan research saya still still in progress, makanya saya decide nak gunakan layout sayur okeh...begitu bersemangat kan????

Kalian sure pelik kan, kenapa perlu saya buat kajian sayur? Meh sini nak list down....
1. Sebab sayur itu unik
2. Sebab x banyak kajian sayur buat kat Malaysia "terchenta" ini <3
3. Sebab saya nak pegi kawasan tanah tinggi (sane sejuk,best buat sampling)
4. Sebab saya suka masak sayur (masakan paling mudah)
5. Sebab saya suka makan sayur (
sayur x masak sedap gak)
5. Sebab makan sayur jadi sihat <<<=== betulkah???...tunggu dan lihat sajelah sehingga kajian tentang sayur saya selesai....

Okies, sekian dahulu entry untuk kali ini...hope ia menjawab persoalan silent readers sekalian...kenapa saya pilih layout sayur.

Tata