“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Friday, April 29, 2011

will-kate day

Today is their wedding day...I wish that i can watch it live this evening at Ntv7....but.........I hev meeting....and the best part is, today is my turn...attending ISESEE Conference this June, so my sv asked me to present it 1st during our meeting....haish~haish....really want to watch it....haiyak....so sad....craz aite~ actually my friends and I have few listed items to have a look on their wedding...hahaha...girls~want to now what's that????~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kate's dress
kate's hand bouquet
kate's hair

Monday, April 25, 2011

musim kenduri

banyak gak jemputan kenduri kahwin start dari weekend nie sampai lah bulan june...tahniah lah buat semua yang bakal melansungkan hari bersejarah mereka...i'm so happy for all of u...terima kasih juga kerana sudi jemput saya...

doa saya buat kalian semua agar semoga rumahtangga yang dibina ini kekal untuk selamanya, sentiasa dalam rahmat ALLAH buat selamanya...ameen....

memandangakan terlalu banyak jemputan, saya juga nak minta maaf kat sini andainya saya x dapat menghadirkan diri sempena hari bersejarah kalian...maaf sangat-sangat....komitmen saya antara sebab kenapa saya x dapat nak pergi...jemputan yang jauh-jauh antara satu sama lain juga buat saya sukar nak pergi...seperti weekend ini, sahabat saya di terengganu bakal melansungkan pernikahan beliau, dan pada hari yang sama saya juga mendapat jemputan di Penang, dan pada masa yang sama, saya perlu menghadirkan diri di majlis istimewa keluarga saya...owh...kan dah bertembung...itu belum lagi bulan june nanti...jemputan bertindan-tindan...Penang, Selangor, Perak....alahai....xpe...saya cuba yang terbaik yer.tapi kalau x dapat hadir, maaf la...saya sayang semua kawan saya...so saya akan cuba yang terbaik untuk meraikan hari bersejarah kalian...





بَارَكَ اللهُ لَكَ وَبَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْنَكُمَا فِيْ خَيْرٍ
 "Semoga Allah memberi berkah kepadamu dan atasmu serta mengumpulkan kamu berdua (pengantin laki-laki dan perempuan) dalam kebaikan.” 

<*____*>

Blues Monday, but I don't feel it such like that cause I had a wonderful weekend. Alhamdulillah, the energy still....I'm sooooo happy...most of the plan was done. Utmost attention given to ensure it gonna be true....Hoping that, this coming weekend gonna be more wonderful cause I will going back for goods. Ameen... Really excited! Next, I'm planning to find the suit attire for it this week...hehehe...wanna accompany me??? Will share with u all with kind of goods later on.... <*_______*>






Friday, April 22, 2011

United for UNICEF

Hye everyone...saje nak share tentang Manchaster United Foundation...ini bukan nak story tentang bola okay...but ini tentang MU Foundation di mana, kelab bola kegemaran ramai nie dah buat satu dana untuk mengumpul wang demi membantu UNICEF...



UNICEF nie korang tau kan ape????actually UNICEF nie sebenarnya adalah salah satu organization bawah PBB yang seangkatan dengan WWF, UNESCO tue semer lah...kan dorang semua tue ada role sendiri...so role untuk UNICEF nie adalah membantu kanak-kanak di seluruh dunia dalam meneruskan kehidupan dorang...yelah kan, tanpa mereka apalah future dunia nie kan...so UNICEF nie la yang membantu...UNICEF nie kalau korang nak tahu, everytime ada je benacna yang berlaku atas bumi kita nie, akan cepat hantar bantuan kemanusiaan...mereka sangatlah menjaga kebajikan budak-budak, especially at negara-negara yang ditimpa bencana alam dan negara-negara miskin...so untuk jaga kebajikan budak-budak nie, dorang kena lah ade duit kan???yelah nak support makan, pakai, education etc semua tue kena guna duit....so kalau  korang nak derma boleh jugak buat potongan setiap bulan...tapi bab nie saya dah x ingat la cane nak buat sebab kalau x silap dorang nie ade je bukak booth kat malls....tapi jangan terkejut okay, kebanyakkan sukarelawan UNICEF nie sebenarnye kan adalah mereka yang mempunyai education background yang meletup...but demi kasih dorang kat kanak-kanak sanggup je jadik volunteer...gaji x de okay...owh dah jauh melalut...ehehehe...maaf la...


Back to the story...hahahaha...so untuk kumpul duit UNICEF nie, kelab bola yang terkenal itu, iaitu MU dah pun buat partnership dengan UNICEF untuk kumpul dana...nice kan...tetiba rase nak jadi fan MU plak...hahahaha...tipu...tipu....x minat pun football nie sebenarnya...but ape yang MU bua betul-betl buat saya tersentuh hati okay...sebab nye, saya sayang sangat budk-budak...sunyi tau kalau dunia xde budak....kan?...owh sekali lagi merepek...hahahaha...so sekali lagi saya nak sharing dengan korang yang jom lah kita support this mission...untuk keterangan yang lebih lanjut korang boleh klik kat sini yer



Wednesday, April 20, 2011

light!

 
...so excited, so energetic...
all of sudden
hope it will stay remains like this...
(*____*)

 Firework: Katy Perry

Friday, April 15, 2011

Surah ad-Dhuha

Salam sejahtera semua :)

Lama dah rase x update blog nie.Anyway x kisah lah kan...sebab nya komitmen sekarang buat saya x sempat nak menaip,berkongsi cerita dengan kalian semua. Thank you so much for those yg jejak kat sini....

Kali nie nak share sikit tentang surah ad-dhuha...saya percaya mostly tahu tentang surah nie kan? sebenarnya kan...banyak sangat kafiat/fadilat kalau kita amalkan surah ini...sebagai contoh, ita akan dimurahkan rezeki, dilapangkan segala urusan...amalkan surah ini malam dan siang...kalau berkesempatan, tunaikan solat dhuha...yela, dapat keluar minum around 10pm tue, apa kata ambil 5-10 minutes untuk buat solat dhuha...selain dari hati kita senang, barakah juga akan sentiasa bersama kita...inshaALLAH....

Okay, jom kita tengok apa maksud ayat dalam surah dhuha :)

Demi waktu Dhuha; Dan malam apabila ia sunyi-sepi; (Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu dan Dia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik);Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya; Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda (berpuas hati); Bukankah Dia mendapati engkau yatim piatu, lalu Dia memberikan perlindungan?; Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Dia memberikan hidayat petunjuk (dengan wahyu Al-Quran)?; Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Dia memberikan kekayaan? ; Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya; Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik; Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.

Nice kan ayat2 yang telah diturunkan oleh Allah pada kita...jom lah ambil iktibar...saya menulis bukan sekadar untuk mengajak kalian amalkan surah dhuha ini, tetapi sebagai peringatan untuk diri sendiri juga...banyak juga kisah yang telah dikongsi oleh orang sekeliling tentang kafiat surah ini...saya yakin tentang janji Allah...saya yakin dengan segalanya...kerana setiap apa yang berlaku adalah aturan dari Dia, kita perlu berusaha dan bertawakal....

Ath-Thalaq (2- 4): Barangsiapa bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, niscaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya.” 




 Selamat beramal!
(@___@) 

Thursday, April 7, 2011

Jom Senyum

Sesambil marking saya dengar lagu senyum...dan sambil menaip entry ini saya tersenyum....hehehehe....Senyum, x perlu kata apa-apa bak bait lagu malique ft najwa tue..Banyak bende nak kongsi kali nie punya entry, tapi x sure saya akan taip panjang-panjang sebab saya tengah marking reports....

Actually saya dah pun dapat hantar paper untuk conference June nanti...Alhamdulillah...success gak menulis selepas banyak kali kena edit dengan both svs'....senyum memanjang je even hantar di ketika  lagi sebelas minit menjelang tarikh tutup...hehehehe....then hari yang sama hantar paper tersebut, saya dah dapat cheque untuk bayaran ke persidangan itu...Alhamdulillah...jimat seratus ringgit untuk early bird payment....Allah permudahkan kerja saya...senyum lagi....

Anyway, the best part kan nak share dengan kalian semua, saya dah berjaya complete cycle untuk sampling saya...itulah perkara yang buat saya sangat gembira and senyum memanjang...this is because i had undergo 19 months for this step...can u guys imagine selama 19 bulan saya kena berulang alik naik pergi Cameron Highlands untuk ambil, kutip samples for my study.so bila dah siap sampling nye part...saya rasa syukur sangat okay.....senyum lagi.....Kalian semua please doakan perjalanan MSc saya dipermudahan...sangat x sabar nak siapkan segala analysis...sangat x sabar nak viva :) sangat x sabar nak graduate...memang senyuuuuuummmmmm panjang....ehehehe

Jom Senyum yuk!




Saturday, April 2, 2011

Belajar

Result SPM bebaru nie sangat mengejutkan saya. Anak-anak buah pakat dapat straight A's. Tahniah sesangat kat dorang. Angah dorang pun x sepandai itu. Rata-rata survey tanya kawan, kenalan etc sedara mara dorang yang amik SPM majority dapat >5 A's. Hebat betul saya rasa. Adakah soalan SPM dorang senang atau pun sememangnya mereka usaha bersungguh-sungguh. Belajar tanpa henti, siang malam??? Saya x pasti dengan itu, namun saya yakin jawapan nye ada pada setiap individu. Disebalik itu, banyak jugak persoalan yang timbul, muncul dikalangan masyarakat sekeliling...antaranya..."competition tinggi, susah la yang x dapat straight A's nak sambung blaja di peringkat tertinggi"..."kalau x dapat straight A's tue nak masuk uni susah, so macam mana lah masa depan mereka???"...bla..bla..bla....macam-macam lagi.....

Saya sendiri bukanlah seorang yang pandai, bijak tue apatah lagi. Saya cuba untuk buat yang terbaik dapat setiap pembelajaran saya namun kadang-kadang tersasar jugak. Sehingga kini saya masih lagi bergelar seorang pelajar. Ramai juga yang asyik bertanya, "bila nak kerja nie?", "sampai bila nak belajar jer?", " xjemu ke asyik belajar?" etc. Penat melayan segala pertanyaan, saya sekadar tersenyum. Biarlah ia menjadi tanda tanya buat mereka. Actually, saya rasa peluang untuk belajar itu adalah rezeki. Perjalanan saya untuk sampai ke peringkat ini adalah satu rahmat dari Allah. Sungguh, saya x tipu kerana saya bukanlah pelajar yang cemerlang. Saya bermula dari pengajian di peringkat diploma, then kerja,sambung bachelor degree then kerja...dan sekarang sedaya mungkin untuk menghabiskan pengajian diperingkat sarjana...inshaALLAH kerja dulu lepas ini...so ia x mudah okay. Saya belajar n kerja, belajar n kerja n belajar. Even agak lambat sambung belajar, namun pengalaman itu sangatlah berharga....

Sebenarnya kat sini bukanlah nak highlight kan kisah saya, cuma belajar nie sebenarnya rezeki yang Allah bagi kat kita. Its a part of rezeki jugak la kan. Sebabnya, berapa banyak pun ilmu yang kita dapat kalau kita x bersyukur atas segala kurniaanNya. More, success atau tak kita dalam belajar nie sebenarnya ujian jugak untuk kita....more, belajar itu x semestinya melalui cara yang formal...kerana apabila kita dah tiada pun kita still diajar, cuma etika itu ilmu tersebut dah x boleh nak diamalkan....






Penny

Who is Penny? She is my best-ies okay! Her name is AfniZuraFadlin...sangat panjang nama dia kan???Sama gak la macam orangnya...panjang akal...hahahaha...Actually, kenal Penny ini sudah sangat lama...lebih sedekad..maklomlah kawan dari zaman sekolah sampailah kini...Dulu pernah lost contact dengan Penny masa ayah dia kena pindah Labuan...but memandangkan ukhwah yang kami bina ikhlas keranaNYA, masa bachelor degree kami jumpa balik...started from that, we never lost again...alhamdulillah!So semalam bersamaan 1st April...maka genap lah usia Penny yg ke 20+???....

Penny: Happy Go Lucky Girl!

So buat Penny I just want to wish u........Happy Birthday, and hope this becoming year gonna be awesome for you just like u are, cause u never look older like u age tau...sweet-17 gitu...hhahaha...happy always...many return of the days for this year make ur life glitter :)...susah nya la cakap omputih nie, lagi i doakan semoga Penny dapat sgala yang diimpikan....cepat kawen yer...ameen...