“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Thursday, December 30, 2010

2010 Memory Reflection



Salam and hye everyone :) Its going to end of 2010 dah wey…alhamdulillah syukur atas segalanya for this year…however there is so much things happen for this year…segalanya bercampur untuk tahun ini…terlalu banyak memori okies…owh mood sedih dah datang, actually I lost someone la dis year…Oklah, lets start dengan pengalaman paling x boleh lupa…

• Jan 2010 19th mama dah dipanggil kembali ke Rahmatullah…sedih hati bila dapat tahu berita tentang mama hanya Allah yg ketahui…Mama adalah insan paling istimewa dalam hati saya…saya kira, kita semua mungkin..insan yg melahirkan kita, yg membesarkan kita, yg melayan kita sepanjang masa tanpa jemu walau sedetik…semoga mama ditempatkan dikalangan insan2 yg beriman..ameen…Love mama soooo much

• April 2010 saya telah dijemput olehNYA untuk menjadi tetamu yang paling istimewa di Bumi Anbiya…alhamdulillah…1st time jejak kaki kat negara orang, then tempat tersebut adalah tempat yg paling istimewa…syukur…banyak benda yang saya pelajari di sana sekali pun hanya 2 minggu.Semoga dapat jejak kaki lagi kat Mekah ngan Madinah…amen…
• FYI, 2010 nie kan, paling banyak saya kenal apa erti ikhlas dalam perhubungan…syukur sebab jumpa mereka2 yang banyak membantu saya dalam perjuangan ini…semoga ukhwah kita kekal selamanya okies…amen…musuh pun ade gak dapat 2010 nie..haishh~watpe la kan nak bermusuh bagai…but masalah yang org create dan xde perasaan nak say sorry tue buat benda nie berlaku…saya x kisah pun..xde effect hidup saya sebab bagi saya kamu dan saya berbeza…Allah tahu segalanya…x payah nak create cerita and jaja sini sana belas kasihan dari orang lain…setakat rasa nak duduk atas tue, biarlah dengan cara yang jujur…usaha dengan kudrat sendiri…bukan dengan cara x elok…haih…semoga saya dan kalian yang membaca blog ini x jadi macam tue ingat, ikhlas dalam segalanya…

• Tahun nie gak saya kena dengue…sangat sakit okies dengue itu,so x mau dah kena…amen…oleh itu..ehehehe…jom kemas umah tiap2 hari…tiap2 pagi okies…sebelum g keje, g blaja tue…sapu2 sampah kat luar..tiarap kan bekas-bekas bertakung semua sebab itu boleh menggalakkan pembiakan nyamuk aedes okies…cegah aedes, cegah dengue..pesanan khidmat masyarakat dari saya :D

• Ayah dapat buat haji…Syukur…boleh kata every year ayah pegi sana untuk umrah, but baru dis year ayah dapat tunaikan Rukun Islam ke-5 itu…Alhamdulillah

• Every month spend time hang out dengan along, acik and adik…syukur…menjak dorang dah x de komitmen macam dulu-dulu yang ayik kena out-station bagai tue…boleh kata once a month boleh gak la hang out sesame…owhhhh…I miss u ols so much laaa….

• Banjir kat utara Malaysia sangat dahsyat pada tahun ini…so abes sawah bendang tokwan tenggelam dek banjir…sian tokwan…rindu sangat kat tok ngan wan di saat ini :(

• Haaaa saya dapat surprise birthday party dari semua teman-teman lab B208 ngan C111…thank you so much frenz…ukhwah ini harap kekal selamanya la yer…ameen


• Paper dah berjaya publish setelah sekian lama menunggu kat dalam Malaysia Journal of Chemistry…special edition lagi  Alhamdulillah…

• Present secara oral kat 2010 Nuclear Engineering, Science and Technology Conference, Simposium Kimia Analysis Ke-23, CHUSER2010…Alhamdulillah


Aim tahun depan, NAK BACK TO NORMAL…hahahaha…. NAK GRAD~sebab nnt boleh jumpa agong ensem :)…NAK KEJE…NAK BAYAR HUTANG KAT GOMEN YG BYK TUE…NAK PEGI INTERNATIONAL CONFERENCE…haih…byk lagi kot…but x pe la..malu je klu x dapat nnt…ehehehe…yang kat atas tue pun dah cukup susah nak dapat saya rase klu x berusaha…huhuhuhuhuhu…

So wish u guys
Happy New Year
 Hev a great 2011…inshaALLAH …
jom sesame doakan yang terbaik untuk kita semua…ameen

Tuesday, December 28, 2010

Segan

~Ihsan cik Google: mekasey ye~

Walawey...penah dengar x term "segan" ...i'm pretty sure dat u guys know wut is "segan" kan??? actually "segan" nie bukan lah maksudnya malu semata-mata tau... "segan" nie sebenarnya kalau kat belah utara bermaksud pemalas...so kalau ada yang pergi bercuti kat utara tanahair nanti kot dengar orang kata hang nie segan..penyegan sila lah paham okeh...jangan nak sengih-sengih sebab konon orang kata awak tue pemalu....but apa pun bergantung kepada keadaan lah...tapi biasanya memang merujuk kepada malas/pemalas...till then...daaa

*sangat segan nak proses sample yg menimbun itu...huwaaaaaaa

Sunday, December 26, 2010

Hey U !

Salam and hye everyone...actually this entry just to express my feeling to all youth bloggers out there...I found they are so excited to share evrything bout their life...gud...then they are excited to upload the picts as well...but all of sudden just only one question cross in my mind???dont u feel its too much???wut did i mean by too much here, hello...u can tell every single thing about ur life to the world...but please think first...dont u feel its too much if u put the picts that can embarassing urself even ur family as well...I'm x the one who are very good in this..but as a human, u hev to beware with the mannes especially if u r girls...maybe my blog is nothing, but to the others who read this....please pass this message to our friends. I just love all of u out there cause we are staying in the same country, continent and planet!

Saturday, December 4, 2010

...::: NUCLEAR : INTRO :::...



Terpanggil untuk bercerita tentang nuclear lepas baca blog Ben Ashaari beberapa hari lalu....Actually ape yang saya nak story kat sini bukan lah sangat tentang pencipta bom tersebut, tapi tentang nuklear...Ape yang biasa terlintas dalam kepala kita bila dengar radioaktif??? Mestilah bahaya....pemusnah etc...Sebenarnya sejujurnya, ramai antara kita yang masih x tahu...Kita x didedahkan yang sebenarnya nuklear itu bukanlah bahan pemusnah seperti yang selalu di war-warkan oleh segelintir pihak...Analoginya di sini cukup mudah, kita berikan garfu kepada budak kecil untuk makan kek di taska...namun dia gunakan garfu itu untuk melawak dengan kawan dia sehingga terjadi kecederaan...maka, garfu tersebut menjadi bahaya bukan..kegunaan asal, telah pun di salah guna...begitu juga dengan hal nuklear....banyak faedah nuklear ini...jangan kata kerana kes Chernobyl dulu yang membuatkan kita takut bila mendengar perkataan "nuklear"...jangan kata kisah tragis "Hiroshima-Nagasaki" membuatkan kita anti kepada nuklear...Semua itu terjadi kerana kesilapan manusia....manusia yang sepautnya membuat perancangan untuk menggunakan setiap apa yang dikurniakan oleh ALLAH  dengan sebaik mungkin...2 kes yang telah saya nyatakan tadi adalah berkisar tentang sikap manusia sendiri...kemusnahan terjadi apabila sikap tamak menguasai diri....

Neutron tue ape sebenarnya???Rase nya x perlu nak ulas panjang lebar, kerana saya yakin kalian pasti tahu dengan information yang boleh di"google"kan...so won't to further more about it...But, just nak highlight kat sini, yang neutron itu sangatlah berguna..ia boleh menghasilkan tenaga...banyak kajian boleh dijalankan dengan menggunakan neutron nie...Ini adalah kerana bila neutron dipancarkan maka penghasilan tenaga akan terhasil...tenaga yang boleh kita gunakan sepanjang hari....hebatkan :)

urmmmmmmm....saya harap kalian boleh paham penjelasan ini...kerana saya cuba untuk tidak menggunakan bahasa yang terlalu saintifik di sini...cumanya cuba kalian bayangkan kalau lah Malaysia going toward nuclear power plant...banyak kan tenaga yang boleh dihasilkan...seterusnya ini akan mengurangkan cost kita sebagai pengguna dan pembekal juga.

Lets stop it here...stuck tetiba...nanti saya cerita lagi tentang penggunaan tenaga nuklear kat sini...

Wassalam
:)

Thursday, December 2, 2010

E.A.S.Y


Its easy to say...
Its easy to give an order...
But
Is it easy to do it?
Is it easy to implement it?

Think it twice

U just can say...
But hev u did all of it?
U Never...
I know!

*sorry if its too ironic, just x in mood...


Monday, November 29, 2010

2010 Birthday


....Salam buat semua...
Hope kalian semua sihat hendaknya…amen…Actually saya dah pun fully recover dari dengue…..serius dengue sangat menyakitkan…so, x mau dah kena dengue…mintak dijauhkan la haih…begitu juga untuk kalian semua….ape la yang saya dok merepek bagai nie kan..tajuk lain tapi entry pasal kisah dengue plak…huhu…Saje je nak buat consequences nye...
Macam nie, 15th November lepas adalah Ulangtahun Kelahiran saya…so memandangkan saya x sihat, saya balik kampung…asalnya nak balik sebab benda lain…alih2 cuti 2 minggu…takpe lah..rezki untuk saya…dah lama asyik dok lab bekerja je kan…hehehehe...Makanya nak jadi cerita, saya tiada di lab masa tarikh itu…yippieeeeee….Budak2 lab yang nakal itu semua x boleh nak kenakan saya….hehehehe…
But somehow, something happened on my birthday, my uncle passed away…septicemia…poor him…hope he is happy there...inshaALLAH...RIP on 15th November 2010:300am at HKL…al-fatihah for him…Lepas tahlil malam tue, my bro wat open tables for us…Alhamdulillah…rezki…celebrate my birthday with my sibling je la…but its so great…Happy…sambil makan called ayah kat sana……..really enjoy the moment even I’m x feeling well…
Lurve mucho…thank you Along, Acik and Adik…XOXO

Back to Shah Alam after Aidiladha…So excited dapat jumpa kawan-kawan kat lab…dapat jumpa SVs’…dapat jumpa samples etc….
Nak dijadikan cerita…26.10.2010…Start our colloquium dah…..huwaaaa……so wajib attend la kan….but seems there is something unsual condition since morning…nobody inside the lab..Everyone busy…obvious betol…called x angkat…just only doc went to the lab to check us as usual..but doc xde bising2 macam selalu bila tengok sape pun x de…pelik…..then breakfast dengan apis…k.mas kal apis…pelik lagi…biasa k.mas akan kal saya….okay2…something x right aite….mcm dapat hidu dorang nak buat something…okay..okay…berdebar…meeting jalan macam biasa…best!sebab bukan turn saya…hahahaha….then sepanjang meeting budak-budak nie dah nampak x senang duduk…confirm saya akan terkena rini…takpe…docs here..
Nobody can bully me…YES!

Colloqium Session….
Presentation started with Doc..
Then K.Mas…LSC…bla..bla..bla…kereta, motosikal...bla..bla...bla..LSC…
K.Mas siap…
Then SehWan cont. present…siap je SehWan present...
Huda plak kuar depan nak present….
....hahahaha…gelak nak guling2 je rase…
mau nye idak…huda semangat nak present…
ceeehhhhh…..pegang plak hard disk mush…
.....kehkehkeh…ok….tajuk present IAEA Grant....
…lagi aku sengih, "Movie" IAEA Grant…adoi la…pecah kepala gelak….
Then Huda pun start present….

....kuar lah lagu “Dealova”….owhhh…saya spechlesss…..
Fikri bawak masuk kek letak depan saya..masuk lagi gang B208, Fara,Danial,Dini,Jijah….wowowowowo..mau nanges je rase…tp saya x bole nanges…saya x mo nanges…sbb kalo nanges, saya sedey…so saya xmo sedih even terharu…siap je tayangan video dari dorg…potong kek…
Best! Kiri kanan Svs’ yg apit…jangan jeles ye korang…wek!
Saya memang anak kesayangan…even bukan anak manja…hahahahaha Lawak je okeh! Hahahaha……..





Lepas abes that session g solat jemaah…kebetulan ujan...then Puan Sabarina btau dia nampak belon2…haishhhh…….sahih terkena rini nie….adoooiiiiii…..Mau lari la…kuar surau tgk Apis dah tunggu kat belakang lab…huwaaaaaaa…xboleh pusing ikut kafe….but saya dah sediaaa…..takpe, takpe….Jalan dengan penuh confident…..Sampai je tepi lab…terus saya lari…hahahaha…Fikri terus kuar dari tempat sembunyi…apis plak terus kejar…abes court badminton tue pusing…memandangkan pakai baju kurung….so saya x boleh terus berlari…hujan plak…haishhhhhhh….syok je dorg serang saya…pistol air, belon air, tepung…tue la haih bahan dorang…takpe korang…bg peluang la…nie je peluang korang…but its so great…docs pun x cakap ape….bagi peluang untuk kami dat day…thank docs…


neway guys….
thank you so much for the video…
will keep it till the end of my life :)
Hope ukhuwah yang terjalin antara kita kekal selamanya….
semoga ALLAH permudahkan urusan kita dalam meneruskan perjuangan ini…
sayang korg macam fam sendiri dah…
XOXO

Blog Award!


Thank for this award…



Tagged by Apis: http://tintakacapenaku.blogspot.com/ and he wanted me to answer all these kind of question.

1) TintaKacaPenaku dimata aku:
Blog apis yang dia suka ati je nak cerita ape-ape…Kalau dia rajin ada masa dia post la apa-apa entry yang dia nak cerita…macam tue la….hehehehe

2) Nama blog aku dan kenapa diletakkan nama ini :
Nama blog nie NOTEPAD: saya pilih nama NOTEPAD sebab kan ke notepad tue kita guna utk mencatat…especially for student mcm saya nie…semua bende catat guna dalam notepad..then balik compile dalam file…so dari situ la saya letak nama NOTEPAD kat blog nie….x mestinya notepad tue utk ulis nota kan…sometimes…kita akan tulis bende2 lain gak…heh~menjawab x????


3) Nama URL dan datang mana idea utk URL blog aku nih:
http://sonnenscheinfurlinda.blogspot.com/
idea: hurmmm….actually tue bahasa german…saya penah amik german as 3rd language dulu….maksud nye kalau translate lebih kurang “cahaya yg menembusi linda”…meaning dat cahaya yang menyinari saya la…so shining lah sangat..indah kan kalau hidup sentiasa bercahaya…cerahhhhhhhhhhh

4) Apakah KAEDAH yang ditulis dalam blog ni :
KAEDAH??? Owh saya tulis apa2 je yang saya rasa nak tulis dalam blog ini…asalkan benda tue x annoying or irritating mana2 pihak…unless kalau benda tue salah….more, blog nie juga tempa saya nak kongsi perjalanan, pengalaman hidup serta pendapat saya sendiri tentang apa yang terjadi di sekeliling saya…..

5) Apakah PERASAAN bile melihat blog orang lain cantek but its not me :
Tak kisah la…sapa yang rajin explore,rajin belajar sure dia akan dapat yang terbaik kan…

6) BILAKAH blog ni diwujudkan :
Dah lama, since last year…September 2009…But saya x active…sampai la saya rasa macam nak bercerita, berkongsi dengan dunia cyber nie kembali…Apis, Muneera antara yang menggalakkan saya active semula blogging

7) Siapakah orang yang PERTAMA menjadi followers aku :
Apis: http://tintakacapenaku.blogspot.com/

8) Sila tag 5 org lain untk menerima anugerah dan pas kan syarat syarat ini :
Malas nak tag bole????sebab rasa macam surat berantai je post nie kalau saya tag orang lain…so sape yang nak award nie, post je la this kind of entry kat blog korang…okies!

~CHOW~

Wednesday, November 10, 2010

SCD

This is my report 6 years ago....hahaha...nothing to write...just want to share with u guys here...is it cute??? actually I really hev x idea wut to write for the books :(

Sudden cardiac death also known as sudden arrest is death resulting from an abrupt loss of heart function (cardiac arrest). The time and mode of death are unexpected. Usually it takes only 10 minutes from the attack until death. The most common causes of cardiac arrest is coronary heart disease (80%), follow by cardiomyopathy (10 to 15%), valvular heart disease (5%) and the others rare.

Most cardiac arrests occur when the diseased heart begins to exhibit rapid and/or chaotic activity — ventricular tachycardia or fibrillation. Some are due to extreme slowing of the heart. All these events are called life-threatening arrhythmias. The risk factors for sudden cardiac death include similar risk factors for patient post myocardial infarction, recurrent unexplained syncope, atherosclerosis, and high blood pressure.

Prevention for the sudden cardiac arrest is by treatment with drug such as aspirin, ACE inhibitors, sotalol, placebo, aminodarone. The others prevention is by treat the complication such as coronary heart disease, ventricular fibrillation.

@_________@

Dengue

10.11.2010
Day 7

Almost a week got fever...haishhh...FBC showed my platelet keep decreasing....and the Dengue Serological Test : POSITIVE...1st time infected by dengue viral...Just got the rashes yesterday...huwaaa....Luckily no more fever...Thank you so much for my Brothers and Sister for keep looking, cooking...LUV U OLS MUCHY2....ehehehe...May ALLAH bless u...Friends, thanks for calling and asking as well...U guys make me strong...believe me...*wink*

11.11.2010
Tomorrow, the team will go to Kelantan....sorry guys, cant join u ols...Hev to rest...Anyway, I hope everything will be okay...without me u guys still can enjoy the trip...create jokes and hev fun...remember that we hev to make it leisure....See u guys after Aidiladha...

Till then,bubbyeeeeeee

Wednesday, November 3, 2010

MJC11(1),114-121

I just want all of you know that my 1st article published...alhamdulillah....happy yippie okies...lama betul tunggu dekat setahun lah jugak...but seriously rase sangat berbaloi2...even tido ntah ape2 utk baca spectrum..buat writing yg sangat susah sebab saya x pandai menulis...bahasa Inggeris yg tahap cipan, menangis segala etc...hahahaha...berbaloi2 betul bila dah published...sekarang nie rasa sangat bersemangat nak wat lab work..tulis paper..tulis buku etc..so lepas nie boleh la continue semua semua writing yang tertangguh...Semangat! Chaiyok!

Kalau arwah mama ada sure mama sangat happy...but I know she's happy there...al-Fatihah buat mama....

Buat SVs' yang banyak membantu...may ALLAH bless both of u...and for all colleagues as well :)

Jom adik-adik sayang, kita buat writing antar kat Dr.Z and Dr.Y....

Sujud syukur (^__________^)

Monday, November 1, 2010

01112010

Today is Monday...So sleepy...but hev to wake up early...need to return back the van that we had rent last week....haish...

So many call and message for today....MAAF ye saya off phone 3 hari...bawa diri cari damai dalam hutan :)


In the lab

Managed to call Apis, Ilane...but x answered from Apis...luckily Illane returned my called...

Me: Adik, bole x amik lappy akak kat Seh bawak mai INTEC???

Illane: Okies

Me: Tenkiu Illane J

Finally, my lappy with me...but few works hev to complete and I’m x cont it...so smelly la my cabbages L

Apis, akak memang saje xmau balas msg kamu....merajuk sudah!!!!

Oh ya, Something happened...Sape mau tau sila datang lab okeh!

Saya MARAH sangat okeh...

Huda: Aku rase macam nak sepak... L

Illane : Aku jerit banyak kali L

Me: Memang Hampeh! L

I need to complete everything ASAP...its so hard to work with the person who won’t tolerate.... L

Text from Pojie: “Akak, oledy downloaded...jap lagi nak crop segala and dalam lewat2 ptg, org bg pradengar k”

Me: Okies...waiting for it...and I loike the term “pradengar”

We are doing something bombastic again for the dinner...Buat performance time jadi last year student saje okeh!

Hope this time will be “gempak” ....nge~

Song: I think I luv You (Full House)

Me: Ayah J

Ayah: Angah sihat? Cane trip? J

Me: Okies ja....bla...bla...bla...Cane Mekah?

Ayah: Okies...ayah demam...bla..bla..bla...

Doakan Ayah saya sihat ye kawan-kawan...so wisau

Really wanna compress everything for today...but still early, time 3.30pm....woshhhh....so many things can do...Stop talking, stop blogging, stop everything and I want to cont my work...bye~

Friday, October 22, 2010

storage

huwaaaaaa...........
sample storage just for 6 months
mau grad cepat okay...
but how??????

Wednesday, October 20, 2010

::: CINTA MADINAH :::




Salam Sejahtera J

Kalau kalian baca post saya 2,3 hari nie, mcm ntah apa2 je kan...biasalah...masalah sekeliling...tambah plak emosi x berapa nak stabil...buat pengetahuan kalian semua, ayahanda saya telah pun berangkat ke Bumi Ambiya untuk menjalani Rukun Islam ke-5 pada tahun ini...Alhamdulillah....Segalanya berjalan lancar dan ayah dah pun sampai ke Madinatul Munawarah pada 7.30 pagi waktu Malaysia hari ini....

::: MASJID NABAWI:::

Sepanjang ayah di sana, saya asyik called kat ayah tanya itu ini...terasa terlalu merindui bumi Madinah....tak tahu mengapa...tak malu la nak nyatakan kat korang semua di sini...sepanjang hari nie saja dah banyak kali saya nangis okay...bukan kerana rindu kat ayah ke apa...tapi saya RINDU MADINAH...Bumi yang terlalu damai saya kira....Bumi di mana tersemadinya kekasih ALLAH, penghulu kita semua..RASULULLAH SAW...Bumi yang tersemadinya para pejuang Islam di perkuburan Baqe’, bumi yang terjadinya Peperangan Uhud...Selalu saya doakan agar dapat kembali ke sana...Honestly saya terlalu rindukan bumi Madinah...Ketika kat sana dulu, saya pernah terasa nak menetap kat Madinah okay...namun ayah dah pesan...no matter wut happen...u must coming back to Malaysia...meet ayah, kak long and adik-adik dulu...ehehehe....macam tau2 je ayah..sebab nya, adik saya pernah x mahu balik ketika berada di sana, dia dapat kawan dengan pembekal makanan untuk jemaah Malaysia di sana..budak tue ade bagi tips how to stay in Mekah or Madinah....so everytime kami nak pergi, ayah akan pesan benda yang sama J

I can’t describe the feeling...baru je lepas cakap dengan ayah....he is on his way to Masjid Nabawi....Saya tanya, “ayah nak masuk Raudhah???”, “InshaALLAH, Kalau sempat”, jawab ayah...”Sampaikan salam angah buat Rasulullah”....Saya rindukan Raudhah....Raudhah merupakan Taman Syurga...Amazing...Sepanjang masa ade orang yang berebut masuk and berdoa di sana, kerna doa di Raudhah adalah sangat barakah...namun, everytime masuk saya dapat jugak solat dan memohon segalanya...Alhamdulillah...permaidani Raudhah sentiasa wangi, even sentiasa dipijak oleh orang ramai...x boleh saya nak describe...terlalu agung kebesaran ALLAH...

Sampai sini dulu...doa saya semoga ayah sejahtera di bumi Madinah yang terlalu saya rindukan...doa saya juga semoga kita semua akan dijemput ke sana untuk menjadi tetamu ALLAH dan Rasulullah....

Wassalam

::: Waktu Malam :::



::: Waktu Siang:::

Korang ade nampak kubah hijau tak dalam gambar di atas??? FYI, di bawah kubah hijau tue lah tersemadinya jasad Baginda Rasulullah SAW yang kita kasihi...salam dan selawat ke atas Baginda Rasulullah SAW :)

Tuesday, October 19, 2010

selfish

pelik dengan manusia zaman kini...tak mahu usaha,..hanya nak meminta...bila dah diberi..x tahu bersyukur...bersungut saje kerjanya...terus nak menghentam..tak mahu tahu alasan disebalik segalanya...i hate selfish people!

oh ya, bila dah meminta selalu nak yang over limit...ntah apa2...huh~

Sunday, October 17, 2010

Friday, October 15, 2010

Standard Deviation


"y u r x doing standard deviation?"

Huwaaaaaaaaaaaa....makne nye keje saya x siap lagi la tue....baru je bercita2 nak cuti2 Malaysia weekend nie bersama family tercinta...haishhhh....nak siapkan petang nie x sempat,kena jadi penilai kat adik-adik yang nak bentangkan FYP dorg.....huwaaaa....really sad lorhhh....doc want me to read the spectrum smula...haishhhh...malas betol~dont know wut the best reason to give~hahahaha....yelah2 esok pagi saya antar...hahaha...can I??? wish me luck laaa.....

::: Example of the Spectrum :::

Thursday, October 14, 2010

XRF


CUMEL KAN BENDE NIE....
...TAPI BENDA NIE LAH BUAT SAYA HEADACHE LATELY NIE..

Guten Morgen!

semenjak nuffnag buat hadiah nak bg iPhone...rata2 bloggers saya tengok sure ada entry tentang iPhone...gud job and best of luck la for u ols okay...cuma saya tengah pikir...besh eh pakai iPhone???ehehehe....mungkin sbb saya bukan yang suka sangat dgn gadget2 neh...so saya macam x hairan ah sangat kan...as long as i hev the phone...boleh contact my family, my friends etc...cukuplah....haish~

anyway, now i'm trying to make my minds clear...reasons???got so many trips starting from this weekend till aidiladha...previous entry...tarikh2 untuk pergi ambil sampel...not just only for my study, but for my colleague as well...we hev to prepare lots of things...not just only physical, but mental too...inshaALLAH everything gonna be okay...hope so, because this trip consider as back to back trip...everytime we out for sampling, we hev to work hard into it because of the time, money, energy that we hev to spend...but for u guys info...we are really enjoy with it...good team...mcm wonderpet! semua kena kerjasama...thats y i luv this team so much...lots of things share together...maybe i will telling u guys bout my team on the next entry....

~us~



have a gud day
...::: peace of mind will make ur day :::...

Wednesday, October 13, 2010

(*_*)

26 October 2010 – Cameron Highlands

29,30,31 October 2010 – Kuala Keniam,Pahang

2,3,4,November 2010 – Sungai Kelantan

6,7,8 November 2010 – Taman Negara, Pahang

Rase nya korang faham tak ape benda kat atas tue????

(^______^)


Thank you so much for adik-adik cumel yang sanggup wat plan untuk spend time dengan saya semalam....Fara, Ina, Elane, Pojie, Hafiz ngan Danial...serius terharu sangat bila Fara ngan Danial sanggup datang jemput daku lagi...at least stress yang ada tue dah boleh release sikit...really appreciate for this friendship...ada nya korang di sisi sepanjang tempoh pengajian nie betul buat life saya colorful ok...telatah korang yang sangat cumel....ahahaha...adakah kamu semua terharu???this entry betol mau dedicate kat korang ok...because semalam saya sangat stress....dah berapa hari x buat kerja...hope today lepas jadi cikgu untuk adik2 fyp...boleh terus balik ke INTEC....mau cepat2 buat kerja sebab tahun depan mau g Japan or Thailand sama2 kan???inshaALLAH...but the best part is we hev to grad next year...make sure our pic lawa ok sbb Sultan Mizan yang ensem itu akan bg scroll sama kita....hahahaha.....ameen...
Fara,Pojie ::: Lupakan Jogjakarta itu...kamu dah buat yang terbaik okeh semalam...
Ina ::: Proud with u...
Danial ::: Takmo give up...update tiap2 hari for Bangkok budget....hahaha....pegi sane jangan lupa saya okeh....bday akak tarikh conference itu....
Apis, Elane ::: jom kita rajin2 minggu ini yerp...end of this month kan nak g "jejalan" kat Cameron Highlands and Taman Negara....

Last word to all of u...
Tq sebab byk bagi semangat kat saya bila down...
Tq sebab byk bagi semangat kat saya bila susah ati...
Tq sebab byk bagi semangat kat saya bila hilang fokus...
U guys like my family here...
May ALLAH bless all of u...ameen

:::mereka ini adik2 cumel saya:::




Tuesday, October 12, 2010

I'm Sick

I'm sick with the paper...
I'm sick with the book...
I'm sick with the samples...
I'm sick with the phone calls...
I'm sick with the date...
I'm sick with everything...
I'm sick because I homesick...
I want to going back ASAP...
Meet my family...
Meet my best-ies...
...Meet my everything in Penang...

Justice

...Something x right happened last Saturday in our lab...
...Today we will find the truth...
...Please pray for us...
...Its not just only for us actually, but for all of us...
...Will let u guys know when everything settle...
::: InsyaALLAH :::

Sunday, October 10, 2010

CONFIDENT

wut is confident???
do u think u r confident person or x???
confident to do anything???
confident to make decision????
woshhhh so many things la haih~rojak sudeeeeeee......

ntah ape mimpi mo cakap bahasa Inggeris saya pon tatau...tetiba terasa keyakinan wujud dalam diri saya...ape yang saya yakini saya pun tatau okeh...cuma la nie saya rase mcm yakin...confident je for everything...betol la haih kata2 arwah mama....kita kena yakin dengan apa yang kita buat sebab dengan yakin la kita boleh berjaya...saya rindu mama saya okies...tapi saya yakin mama tenang2 saje di sana...ameennn...al-fatihah buat mama....

banyak sangat bende yang jadi kat saya lately ini...semua tue buat saya bertambah yain dengan keputusan hidup saya...keputusan yang kita buat hari ini adalah untuk masa depan kita...mungkin bukan hari ini kita dapat lihat rahmatnya, namun bila hikmah disebalik semua itu muncul...pasti kita akan tersenyum gembira....dan itulah yang terjadi dalam hidup saya kini okies...syukur Alhamdulillah....segala perjalanan hidup saya yang saya kira agak susah satu ketika dahulu, ALLAH gantikan dengan hikmah berganda....wasatiah dalan kehidupan...infak segala yang ada...kalau kamu x berharta,infak kan masa tenaga...semua tue ada ganjaran nya...ikhlaskan hati dalam perjuangan...thank you so much for everyone yang banyak membantu saya dalam perjuangan ini.....semoga ALLAH merahmati perjalanan hidup kalian semua...ameen
::: istiqamah dalam perjuangan :::

wink-wink

Salam semua...sekarang baru boleh nak update...maaf ye kawan2...life yang bz macam nak mati macam kat entry sebelum nie memang buat saya x sempat nak menulis apa2 di sini...sekadar bukak email, cek msg kat fb...itu jer....
Actually baru je lepas tengok nightline...mungkin saya agak lewat mendengar berita tentang PMR yang bakal dimansuhkan dan UPSR yang akan di"tambahbaikkan" itu....ehehhe...i'm x sure either that is the best term actually...anyway, saya x berapa berani nak cakap either this is the right decision or not...but i believe our gov dah kaji pro and con for this system...so just wait and see...wont comment anything yet...sebab saya bukan ahli akademik...
Tentang permansuhan BI dalam matapelajaran Math nd Science satu ketika dahulu...betul2 saya kecewa...ntah la...mungkin kerana saya dibesarkan di kawasan luar bandar...so saya nampak akan permasalahan ini...but for the exam..still x boleh nak nampak cane cara perlaksanaan nya...especially for PMR yang dimansuhkan....i'm x straight A's student...tue yang saya rasa susah kot belajar nie..maklumlah...x pandai kan...but honestly saya sangat suka kenangan saya waktu form 3 dulu...waktu tue amik PMR tahun 1998....belajar pun memain...ntah apa2 jer rasa...kawan2 lain punya a haih rajin...mujur lah dapat gak A...ehehehe...syukur alhamdulillah...even ada sedikit kekecewaan dengan certain subject yang x dapat A...huhu...anyway saya suka PMR sebab saya suka subject geografi, suka kemahiran hidup, matematik....tp bila dah naik form4 xde dah semua tue....huhu...semua subject2 tue saya dapat A okay...hahaha...rase-rase result PMR saya cane dulu????
Itu cerita 12 tahun lalu okay...today, saya dah x perlu unuk duduki sebarang exam....cuma kena fokus kat kajian saya saje untuk bergelar siswazah satu hari nanti...tp mampukah...huwaaaaaaaaaaa.....penat nyaaaaaa.....inshaALLAH...yakin dan terus berusaha...kawan2 jom wat keje...grad cepat2....
*WINK*

Tuesday, September 28, 2010

@_@

@_@ salam semua...lappy kesayangan saya rosak...tue pasal lama x menjenguk alam siber neh...sedih betol...nie pun mujur je la dapat jap pinjam lappy adik...tenkiu adik cumel...hehehe actually life sekarang nie makin interesting saya rase...korang nak tahu kenapa????weeeeeeeee~
firstly, saya dah nak masuk sem akhir...OMG dah last sem sepatutnya...so kena speed up keje..no more memayen....kejar itu kejar ini..mo muntah je...rini wat statement kat fara...penat macam nak mati...n guest wut..dorg pun wat statement yang sama...ehehehe....agaknya semua orang rasa mcm nak mati kot kan bila terkejar-kejar buat keja itu ini sampai x sempat nak lunch...hurmmm
secondly...open house berderet okeh since start bukak "skolah" nie....start dengan umah fara, Lab Kami, umah abah, umah wani, Umah en.khalid, umah dr.karimah, umah mush, umah pojie, Lab Blok G...awesome kan...weeeeeee.....makan makan makan n terus makan...huhu...pening kepala dengan makan yang best2 terhidang...bukan apa...pening kepala cane nak makan semua....ehehehe....cehhhhh....baju saya dah banyak yang mengecil sebab banyak makan...so pelik kan....huhu....@_@
finally....weekend nie saya nak pegi Terengganu okies...but keje x siap lagi...paper x complete lagi...mujur utk JNRT sudah settle...alhamdulillah...correction saya sikit jer....eheheh...but bila pikir utk conference akan datang nie...saya jd runsing...data owh dataaaaaaaaaaaaaaaa...dah la saya jadi 1st presenter...betul rase nak mati......huwaaaaaaaaaaaaaa
Interesting kan semua tue...betol penat okeh....but itulah saya...busy, sibuk...penat letih everything dah malas nak pikir....korang rasa life korang interesting x recently????@_@

Tuesday, September 14, 2010

Apple Pie

My location now is Laboratory...Raye ke-5 saya dah masuk lab...hurmmm redha2...sebab saya kena cepat2 buat kerja...saya nak graduate tahun depan jugak...saya x kira...terpaksa korbankan raya...wutever...actually raya tahun nie x best sangat untuk saya...mungkin sebab mama xde...so kemeriahan kat dapur x terasa macam selalu....ketupat, serunding semua order, beli yang dah siap jer...rendang, as usual, saya sedia bahan, then adik masak...ade lah jugak rasa macam mama buat...kek buah, saya x jadi, terlebih tepung...hahaha...ampeh je rasa...biskut raya pun saya buat sejenis je...yang lain tue pakat beli sorang sikit then adalah 12 jenis...adooiiii la banyak kan kuih raya rumah saya....lol~

even raya nie x begitu meriah kan...tapi apa yang saya nak cerita kat sini, keletah si kecil masa saya pulang nak beraya tue...saya ada ramai anak2 buah...actually semua tue anak2 kezen saya...sangat close dengan dorang sebab saya close dengan kezen2 saya....kami besar sama2...so boleh kata banyak benda kami buat sama2 sampailah memasing dah duduk asrama, masuk ngaji...tue yg buat kami agak jauh sedikit...but bila dorang dah kawin and ade baby, kami close smula sebab saya memang suka budak2 n kanak2 riang tue juga kalau balik kampung sure nak balik rumah ayah saya (umah atuk dorg x best)....ahahaha.....but for this time, saya just nak citer tentang sorang je dulu...

My Apple Pie Sofiya Humaira


Si montel yang paling disayangi oleh arwah mama...semua orang sayang dia sebab dia dulu sakit, she was born with multiples lobes kat jantung dia...then bila umur dia 2 1/2 years, docs said dia dah boleh operate...dulu nak pegang dia pun takut, berat dia just 7kgs'

alhamdulillah, after operation weight dia dah naik...lani umur dia dah 4 years, berat dia...saya rase adelah dalam 15kgs'...lagi berat dari kakak dia...

mulut pun semakin petah....balik bebaru nie saya tengok dia semakin menyusut, so saya pun tanya la dia...
Angah: kenapa adik kurus nie???
Sofiya: sebab adik anak solehah
Angah: *kerut dahi dengar~ape kaitan nye???Adoillaaa...* Adik tau ke anak solehah tue ape?
Sofiya: Tau, anak solehah tue pandai ngaji...dengar cakap mama, papa, maktok ngan tok ayah...
Angah: Adik tau ngaji ka?
Sofiya: Tau, angah nak tgk adik ngaji ka???sat naa....adik ngaji...
Dia pun masuk bilik amik iqra'...then terus ngaji...lansung saya x paham apa yang dia baca, namun lagu tue dah ada...sahih blaja dari taranum punya segmen kat tv....

Lepas abes ngaji, dia ajak saya main2 and tunjuk kan saya kasut raya dia....Syawal nie, saya x sapat jumpa dia sebab kami balik kampung memasing....waaaaa...I miss her so muchhhhhh.......



Thursday, September 9, 2010

Salam Lebaran

Salam lebaran buat semua...di kesempatan ini saya nak pohon ampun dan maaf atas segala-galanya...Semoga lebaran ini lebih bermakna buat kita semua....



Yang kecik-kecik even yang besar pun please jangan main mercun okeh...



Buat yang memandu, hati-hati dijalan raya...

p/s: entry x bole pepanjang sebab tgh masak...and semua gambar di atas adelah dari ihsan "Pakcik Google"

Sunday, September 5, 2010

Kampung Tercinta

Nice tittle saya kira....ehehehe...hari ini merupakan 26 Ramadhan 1431H...Untuk pengetahuan kalian semua saya dah pun pulang ke kampung halaman tercinta...aisyeeehhhh...pada yang masih di perantauan, harap bersabar yer...kalian pasti akan pulang juga lepas ini...actually, nothing much to share here, saya hanya "cuci kaki"...kuih raya dah 5 jenis adik ordered...baju tok ngan wan pun dorang dah belikan...tinggal tunggu kak long pulang bawak balik langsir baru je nak tukar...theme rumah, warna biru...tetiba je along nak warna biru....so nak kena pegi cari baju biru lah plak...even baju raye dah ada 3 pasang....huks...membazir lah haih rase kalau g beli...urmm....tengoklah dulu...saya sedang menantikan kedatangan teman baik untuk keluar berjalan-jalan melihat sambutan rakyat tempatan di sekitar pulau tercinta ini...hahaha(ayat skema abes)....nak stay kat rumah, sape pun xde...adik on call...acik nak kuar detin...ayah sibuk kat masjid...maklumlah malam ni kan malam 27 likur...every year masjid tempat saya buat kenduri...gotong royong...awal-awal pagi ayah dah g tolong kat masjid...hurmmm...kalau arwah mama ada sure saya akan buat kuih raya dengan mama.(pls go away sedih mood).....oh yaaa buat my "labmate" nanti sambutan raya, saya bawak dodol okeh...saya dah ordered 2 kgs...hahaha...best kan...oklah...nanti saya update lagi....papai

p/s: entry kali ini adalah entry syok sendiri...uhukssss

Thursday, September 2, 2010

Layout Sayur???

saya tukar layout baru...jiwa saya dengan sayur-sayuran memang tak dapat dipisahkan...hahaha...rasenya follower saya paham nape la haih daku menggunakan layout sayur...yeahhhhhhhh....harus motivasikan diri sendiri okeh....saya dah cerita dalam entry before dis yg saya sedang lakukan research untuk sayur-sayuran...so, memandangkan research saya still still in progress, makanya saya decide nak gunakan layout sayur okeh...begitu bersemangat kan????

Kalian sure pelik kan, kenapa perlu saya buat kajian sayur? Meh sini nak list down....
1. Sebab sayur itu unik
2. Sebab x banyak kajian sayur buat kat Malaysia "terchenta" ini <3
3. Sebab saya nak pegi kawasan tanah tinggi (sane sejuk,best buat sampling)
4. Sebab saya suka masak sayur (masakan paling mudah)
5. Sebab saya suka makan sayur (
sayur x masak sedap gak)
5. Sebab makan sayur jadi sihat <<<=== betulkah???...tunggu dan lihat sajelah sehingga kajian tentang sayur saya selesai....

Okies, sekian dahulu entry untuk kali ini...hope ia menjawab persoalan silent readers sekalian...kenapa saya pilih layout sayur.

Tata

Tuesday, August 31, 2010

Hujan itu Rahmat

Still in the lab...processing my samples...but now I'm so tired...baru lepas marathon kutip 5 sets of cabbages atas court...penat sangat2...langit dah bagi warning since 2 hours tadi...but I keep doing others...sieve my samples...calculate samples etc...all of sudden...langit dah marah benar...lansung marathon kutip cabbages..kutip akar cabbages (elane cakap bentuk akar tue macam jenglot...hahaha) so tired...sakit pinggang...adoi laaa...

Cabbages tue semua actually a parts of my research...saya masih belajar untuk pengetahuan kalian...now, I'm doing research on the vegetables in Malaysia Highlands...so, its x only cabbages, but I'm looking for others vegetables as well...tomato, watercress etc...enjoy with study...but sometimes saya akan down juga sebab ramai rakan seperjuangan dah pakat-pakat kerja kan...but, my colleagues here always cheers me besides of my family yang jauh di mata tapi sentiasa di hati...aceewaahhh...hope saya cukup kuat untuk tamat kan segala nya...ameen...


Ish...ape lah haih kan dok melalut nie...ape lah kaitan semua ini dengan tajuk entry ini...actually, sekarang nie, kawasan saya duduk sekarang nie (INTEC,UiTM) tengah hujan...barakah kalau kalian nak tahu waktu2 hujan nie...kenapa saya cakap demikian....sebab orang tua-tua selalu cakap hujan rahmat...hujan rahmat everytime huja kan...even kita kadang-kadang kecewa...yelah, banyak kan perkara yang tergendala....actually apa yang our senior generation tue cakap ada benarnya...

(Gamba ini adalah ihsan dari "Uncle Google")

Hadis Riwayat Muslim Dari ‘Atha’ bin Abu Rabah r.a. katanya, dia mendengar Aisyah r.a., isteri Rasulullah SAW bercerita, "Bila angin bertiup kencang dan langit mendung berawan banyak, tampak kegelisahan di wajah Rasulullah SAW sehingga baginda maju mundur (berjalan mundar-mandir). Apabila hujan telah turun wajah baginda berubah menjadi gembira dan hilang kegelisahannya. Berkata Aisyah, "Aku bertanya kepada baginda, apa yang menyebabkan baginda gelisah sebegitu rupa." Jawab baginda, "Aku khuatir kalau-kalau angin dan mendung itu menjadi laknat yang ditimpakan kepada umatku. Tetapi bila hujan telah turun maka hal itu adalah rahmat."

Oleh yang demikian, kita digalakkan berdoa agar hujan yang turun itu membawa rahmat untuk kita dan sekalian makhluk di atas muka bumi ini....Kita digalakkan berdoa ketika hujan....doa lah semoga hujan itu membawa manfaat buat kita. Saya pernah bersembang dengan seseorang ketika di bumi anbiya satu ketika dahulu....kebetulan berkenalan, lansung bercerita...sehingga kisah hujan turut kami kongsikan bersama...all of sudden, kenalan baru saya berkongsi sesuatu...antara amalan yang sentiasa dia lakukan ada lah berdoa ketika hujan....so nice kan...

Al-A'raf : 57
"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya)."

An-Nahl:10- 11 "Dialah yang telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu,sebahagiannya menjadi minuman dan sebahagiannya yang lainmenyuburkan tumbuh-rumbuhan yang pada (tempat tumbuhnya)kamu mengembala ternakmu. Dia menumbuhkan bagi kamudengan air hujan tersebut tanam-tanaman zaitun,kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda ( kekuasaan ALLAH) bagi kaum yang berfikir."


Dari 2 ayat dia atas tue, jom lah kita fikir-fikirkan bersama….rahmat di sebalik hujan ini….Sebenarnya, saya suka sangat kalau hujan…saya suka dengar bunyi hujan, suka bau hujan…mesti korang pelik kan, ape dia kah bau hujan tue…ntah la…memang saya saya suka bau hujan…rasa segar jer kalau bau hujan…hahaha….pelik…biarlah korang x paham….kalau korang duduk kat tepi tingkap ke, duduk kat tepi jendela tengok hujan sure korang akan kagum dengan keindahan titik-titik hujan tue…betul….kalau x caya buat lah…saya sukaaaa oke…ish…mcm syok sendiri jer entry kai nie…oklah…objective kali nie, just nak sampaikan kata korang semua, hujan tue sebenarnya rahmat….so in my condition, kalau xde hujan macam mana lah kan sayur-sayur tue nak membesar dengan sangat sihat...kalau sayur-sayur x sihat macam mana saya nak teruskan kajian saya....so saya suka hujan....


(Kawasan Kajian saya: Ladang Kubis)



p/s: best nye kalau boleh mandi hujan...*wink*