“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Saturday, December 4, 2010

...::: NUCLEAR : INTRO :::...



Terpanggil untuk bercerita tentang nuclear lepas baca blog Ben Ashaari beberapa hari lalu....Actually ape yang saya nak story kat sini bukan lah sangat tentang pencipta bom tersebut, tapi tentang nuklear...Ape yang biasa terlintas dalam kepala kita bila dengar radioaktif??? Mestilah bahaya....pemusnah etc...Sebenarnya sejujurnya, ramai antara kita yang masih x tahu...Kita x didedahkan yang sebenarnya nuklear itu bukanlah bahan pemusnah seperti yang selalu di war-warkan oleh segelintir pihak...Analoginya di sini cukup mudah, kita berikan garfu kepada budak kecil untuk makan kek di taska...namun dia gunakan garfu itu untuk melawak dengan kawan dia sehingga terjadi kecederaan...maka, garfu tersebut menjadi bahaya bukan..kegunaan asal, telah pun di salah guna...begitu juga dengan hal nuklear....banyak faedah nuklear ini...jangan kata kerana kes Chernobyl dulu yang membuatkan kita takut bila mendengar perkataan "nuklear"...jangan kata kisah tragis "Hiroshima-Nagasaki" membuatkan kita anti kepada nuklear...Semua itu terjadi kerana kesilapan manusia....manusia yang sepautnya membuat perancangan untuk menggunakan setiap apa yang dikurniakan oleh ALLAH  dengan sebaik mungkin...2 kes yang telah saya nyatakan tadi adalah berkisar tentang sikap manusia sendiri...kemusnahan terjadi apabila sikap tamak menguasai diri....

Neutron tue ape sebenarnya???Rase nya x perlu nak ulas panjang lebar, kerana saya yakin kalian pasti tahu dengan information yang boleh di"google"kan...so won't to further more about it...But, just nak highlight kat sini, yang neutron itu sangatlah berguna..ia boleh menghasilkan tenaga...banyak kajian boleh dijalankan dengan menggunakan neutron nie...Ini adalah kerana bila neutron dipancarkan maka penghasilan tenaga akan terhasil...tenaga yang boleh kita gunakan sepanjang hari....hebatkan :)

urmmmmmmm....saya harap kalian boleh paham penjelasan ini...kerana saya cuba untuk tidak menggunakan bahasa yang terlalu saintifik di sini...cumanya cuba kalian bayangkan kalau lah Malaysia going toward nuclear power plant...banyak kan tenaga yang boleh dihasilkan...seterusnya ini akan mengurangkan cost kita sebagai pengguna dan pembekal juga.

Lets stop it here...stuck tetiba...nanti saya cerita lagi tentang penggunaan tenaga nuklear kat sini...

Wassalam
:)

4 comments:

Suciô Sanchez said...

Without a nuclear weapons infrastructure to support, Malaysia has the luxury of being able to implement clean, safe, modern nuclear power plants.

Only ignorance and superstition will get in the way.

L i 3 z @ said...

sbg sorg peg fizik di jabatan nuklear, sy sgt stuju ngan tulisan anda ini =)

Linda Musa said...

Suciô Sanchez ::: u r rite...nuclear is green energy...really hope Malaysia will go towards nuclear power plant ASAP

Li3z@ ::: mekasey cik pegawai fizik...ehehehe...kalau ade kelebihan waktu, awak pun citer lah jugak ttg kebaikkan nuklear kat blog awak...boleh jadikan public awereness :D

Betta sp said...

bom nuklear tue yg sebenarnya pemusnah, kalo nuklear power barulah utk hasilkn tenaga, bukan pemusnah:)