“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Friday, July 10, 2015

Ramadhan 1436H

Alhamdulillah kerana masih diberikan kesempatan untuk merasai Ramadhan tahun ini. Bulan kempunan Bulan rahmat Bulan keberkatan bulan yang sangat di nanti. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Atas kesempatan ini. Sekali pun sudah berada di hujung Ramadhan, namun kesempatan bersama Ramadhan tahun ini sangat saya nikmati.

Benarlah Ramadhan itu bulan keberkatan yang penuh segala rahmat. Di Ramadhan ini. Saya dapat rezeki yang sangat di nanti setelah setahun menunggu. Kata orang sabar itu indah. Maka bersabar lah dan saya terus untuk bersabar, Tiada hadnya untuk sabar, Itu prinsip saya. Tiada putus asa dalam berdoa. Itu juga yang saya pegang dalam hidup ini. Alhamdulillah atas rezeki ini ya Allah. InshaAllah ini yang terbaik. Doa saya moga saya akan dapat terus berbakti pada agama bangsa dan negara. Semoga saya dapat ilmu baru yang dapat saya sampaikan pada yang lain atau pun generasi seterus nya. Semoga ia akan menjadi ilmu turun temurun yang akan diguna pakai untuk kebaikkan. InshaAllah. Moga Allah permudahkan urusan saya ini.Aameen. Aameen. Aameen.

Ramadhan kali ini juga buat saya belajar tentang sikap manusia. Saya sendiri tidak sempurna. Namun saya cuba untuk menjadi yang terbaik. Sifat mahmudah itu sebenarnya mudah, Segala nya atas diri kita nak amal atau nak sifat mazmumah tue. Saya tak ada hak untuk kata orang itu jahat atau apa. Namun segalanya yang saya perhatikan buat saya berdoa. Doa saya agar saya x buat demikian pada orang lain. Sakit nya ditikam hanya Allah yang tahu. Tapi pada Allah jua lah tempat merintih mengadu dan berserah. Kita merancang, namun Allah yang menentukannya. Kun fa ya kun...maka jadilah. dan akan terjadilah ia. Setiap apa yang Allah aturkan itu pasti nya indah. Allah Allah Allah. Jadikan kami dikalangan hambaMu yang sabar.

Hari ini Jumaat 23 Ramadhan 1436H Ia adalah Jumaat terakhir untuk Ramadhan kali ini. Mungkin juga Jumaat terakhir untuk Ramadhan saya :) Kita tak tahukan apa yang bakal berlaku atau terjadi. Namun setiap nafas yang ada semestinya dilalui dengan penuh kesyukuran. Maka dikesempatan ini, saya dengan rendah hati memohon maaf atas segalanya. Semoga ada pertemuan untuk kita semua di Jannah Nya kelak. Aameen Aameen Aameen.

Assalamualaikum wrt
>̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡


No comments: