“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Monday, May 16, 2011

Hari Guru

Tiap-tiap tahun kita sambut hari guru...kenapa lah kena sambut hari guru? xde pun hari saintis, hari doktor, hari jurutera dan kerja lain2 kan..kenapa hari guru???okay lah, in my opinion, tanpa guru sapalah kita kan....scope guru a.k.a cikgu itu bagi saya teramatlah luas...sebab nya insan yang dipanggil guru itu x semestinya mereka yang mengajar kita secara formal di sekolah, pusat pengajian tinggi...namun konteks guru ini bagi saya adalah mereka yang mengajar, mencurahkan ilmu kepada kita x kira di mana sekalipun....wahal atuk kat ujung kampung yang dok ajar mengaji quran tue pun guru kita okay...so jasa insan yang memberi ilmu kepada kita ini amatlah bermakna okay...sebab tanpa ilmu sape lah kita...so hormatilah mereka yang mengajar kita...x kira lah sape dia kan...kerana tanpa ilmu yang dorang sanggup nak bagi tue, pasti nya kita jahil...nauzubllah...mintak lah dijauhkan...

Kalau dulu kat sekolah kita pasti akan sambut hari guru...macam-macam activities ada...best kan???then sibuk-sibuk pulak beli hadiah bagi kat cikgu...hahahaha...tipu lah kalau korang kata x pernah bagi hadiah kat cikgu kan...but semua itu adalah penghargaan kita pada mereka...yelah, cuba bayangkan kalau xde hari guru, ade korang nak pegi bagi hadiah kat cikgu-cikgu korang...tetiba pulak kan???x pasal je kena gelar pengampu cikgu, pembodek cikgu dan ntah ape-apelah lagi kan....

So for those yang dah lama tinggalkan alam sekolah, ade tak korang contact cikgu korang???kalau ada baguslah, tapi kalau yang xde tue apa kata antar je sms kat cikgu korang...ucapan dari korang sebagai bekas pelajar amatlah bermakna...kalau x caya cubalah...sebab dorang akan rasa sangat dihargai kerna masih diingati...hehehe...syok tau kalau cikgu kita still ingat kita...more kalau rase x nak contact dorang pun x pe lah...ape yang saya boleh advise kat sini, selalaulah doakan para pendidik kita pada setiap kali abes solat...yelah mereka pun penting kan dalam hidup kita, sekali pun mereka hanya singgah sekejap je namun jasa dorang x boleh nak dibalas...hanya Allah jua yang maha mengetahui....

Actually bukannya nak merepek ape, teringat kat teacher saya dulu masa sekolah rendah..nama dia teacher NoorMawar...dia ajar nyanyi lagu "Somewhere in the world" by Boney M....saya nie sekolah kampung jer...so dapat nyanyi lagu omputh nie kire best sangat lah kan...hahahaha...but sebenarnya lah kan...lagu ini sangat bermakna buat kami semua...banyak yang saya pelajari dari lyric lagu nie...dari sekolah rendah ke sekolah menengah hingga kini, kalau ingat balik lirik lagu ini, betul-betul akan buat saya rasa bersemangat untuk mencari erti kehidupan...

So buat semua pendidik saya dari;
Tadika Kemas Titi Teras, Sekolah Kebangsaaan Titi Teras, Sekolah Agama Fardhu Ain Berek Polis, Sekolah AGama Fardhu Ain Titi Teras, Sekolah Abdullah Munshi, UiTM Jalan Othman, UiTM Shah Alam serta mereka yang secara tak lansung memberi saya ilmu juga....


terima kasih sebab mengajar saya erti kehidupan, terima kasih sebab memberi saya ilmu untuk meneruskan perjuangan, didoakan agar kalian sentiasa sejahtera di dalam rahmat Ilahi..hanya Allah jua lah yang mampu membalas jasa kalian semua...ameen...



Bersama sifoo saya kini: saje nak bagi patik jealous..




MISS MY SCHOOL-HOOD TIME SO MUCH

2 comments:

assyifa' said...

kak linda apply jadi la cekgu :p

Linda Musa said...

lani akak cikgu gak :)