“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Tuesday, February 26, 2013

Waste management

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia....

I bet all of u here pernah dengar word waste management kan???? Gud...but did u guys realized berapa ramai yang betul-betul faham tentang bende nie...actually memang lah tajuk yang I noted kat atas tue too wider for discussion...so pekata kita narrow kan sikit...berapa banyak sampah yang kita buat everyday? semua sampah tue kita campak kat mana?

Situasi 1: Makan gula-gula di Taman Tasik....(sampah nye korang campak mana?)
Situasi 2: Minum air di Pasar Malam/Uptown....(sampah nye korang campak mana?)

So kat sini saya nak share dengan korang satu video...sangat lah touching bila tengok...dan honestly saya memang x sanggup kalau benda ni jadi kat kawasan sekitar saya...tak dapat bayangkan kesan untuk jangka masa 30-50 tahun akan datang...


1 comment:

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam Linda,

Memandangkan internet yg amat slow, tak dapatlah nak tengok habis video, tapi harapan maklong semoga generasi sekarang dan seterusnya mempunyai kesedaran untuk menjada kebersihan di persekitaran kita.