“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. "[Ali Imran: 8]

Friday, March 4, 2011

HADIAH


Hari nie, saya dapat HADIAH dari Danial n Fara...Thank you so much guys...Danial baru je balik dari Bandung sempena lawatan akademik di sana...so dia ada belikan saya n kawan-kawan t-shirt and keychain...sangat cumel dan menarik...Fara plak, sesaje bagi keronsang bunga-bungaan yang sweet untuk saya hari nie...sempena ape ye???xde ape, saje dia teringat nak bagi...sangat terharu....neway, mekasey bebanyak ye Danial n Fara...Nanti kalau ade rezeki saya pulak beri kamu HADIAH :) InshaALLAH semoga dimurahkan rezeki kamu berdua...ameen...

Actually, entry kali nie bukan lah nak berceloteh tentang hadiah dari teman-teman sangat but nak berkongsi pendapat tentang hadiah yang kita dapat tiap-tiap hari dari PENCIPTA kita....Situasi kat atas menunjukan betapa gembiranya saya bila dapat HADIAH dari teman-teman, but pernah tak kita terfikir yang sememangnya kita diberi HADIAH pada setiap hari dari ALLAH??? Udara yang kita hidu adalah HADIAH yang paling bernilai untuk kita, kerana tanpa udara mampukah kita menjalankan kehidupan seharian di atas muka bumi ini???Pastinya tidak...namun saya yakin berapa ramai sangatlah antara kita semua nie realize about this...even diri saya sendiri sering terlupa...

Every morning kita bangun, bila dah buka mata jer, kita dah terima HADIAH dari ALLAH..HADIAH nya adalah nyawa yang masih lagi bersama dengan jasad. Jika roh kita diambil, maka tiada lah HADIAH untuk kita lagi, sebaliknya kita akan melalui proses kehidupan manusia yang berikutnya, yang kita sendiri tahu dan x de sapa pernah lalui lagi(for those yang tengah baca this entry)....so di situlah terletanya reason, kenapa n mengapa perlu nya kita membaca doa di awal pagi...syukur dengan nikmat yang diberikan :)

Doa bangun tidur: 
"Segala puji bagi ALLAH yang telah menghidupkan kami setelah mematikan kami dan kepadaNya kami dikembalikan"

Itu baru contoh yang simple...so kalau diberikan HADIAH kasih sayang???haaaaaaaaa....lagi lah best kan?x dapat tipu la kan, but kat sini saya na streesssss kan yang HADIAH kasih sayang itu bukanlah sekadar di antara kekasih okeh....but HADIAH kasih sayang itu adalah dari insan-insan disekeliling kita... mama, ayah, along, angah, acik, adik, ateh, atam, asu, atuk, nenek,makcik,pakcik,anak buah,jiran, cikgu, kawan-kawan etc....kalian rasa kalau xde HADIAH kasih sayang dari mereka semua, hidup kalian happy x???So tepuk dada tanya selera, jangan pikir HADIAH itu adalah sesuatu yang material semata-mata...tetapi HADIAH itu adalah sesuatu yang datangnya "IKHLAS" dari yang memberi kepada kita...sekalipun kita x suka, belajarlah berlapang dada kerana itu akhlak yang mulia...


HADIAH saya untuk family dan dari family saya untuk saya :)


Comel kan entry kali nie?




4 comments:

alexa yussida said...

terima kasih utk 'hadiah' aka entri peringatan yg bagus ni:) dan juga atas komen td..jzkk sis:)

hazeleyed lady said...

Ass- Salam lovely sis

That's so sweet!
Memang kita selalu take for granted...sedangkan itulah anugerah@hadiah yang tak putus putus kita terima selagi nyawa dikandung badan.

Congratulation...if i am not too late...untuk hadiah yang sis berikan buat family tu...

Keep song in your heart.Take care.

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

alhamdulillah..sgt berinfo HADIAH dri kakak pd adik nye yg nunnnn jauh disini...ko ade???

Linda Musa said...

alexa: no worries, i believe that u knw wut is da best in ur life. fwan!

sis hazel: tnx for ur wish...it was 2 yrs ago.hope i can give 'em the new "HADIAH" ASAP...pray for me ya sis :)

pojie: kakak never give me the article, she just gave me info yg x related dgn life to be for us...hurmmm